Саме ця книжка зробила Субтельного знаменитим. Хоч учений світ визнає за заслугу колеги й визначає як непересічні також інші його роботи: «Неохочі союзники: Пилип Орлик та його стосунки з Кримським  ханством і Османською імперією. 1708—1742» (захищена як дисертація у Гарвардському університеті), монографію «Мазепинці: український сепаратизм XVIII ст.» (монографія, видана у видавництві Колумбійського університету у 1981 р), монографію «Проблема панування у Східній Європі: місцева знать та іноземний абсолютизм. 1500—1715». У 1975 році історик за допомогою Української вільної академії наук (УВАН) опублікував працю «Листи Івана Мазепи».

І все ж саме «Україна: Історія» принесла Оресту Субтельному найбільше визнання. Вперше працю було опубліковано у 1988 році видавництвом Торонтського університету. Її визнано однією з найбільш впливових і важливих книжок, опублікованих Університетом Торонто за 100 років його існування. Українською книжку перекладено українським мовознавцем, який працює в Гарвардському університеті, Юрієм Шевчуком, і опубліковано у 1991 році, потім книжка витримала кількаразове перевидання. Перекладена повністю або частинами багатьма мовами. Вона мала значний вплив на формування світогляду українців, які здобували незалежність і закладали основи новітньої Української держави, що постала наприкінці ХХ століття.

«Історія України» Ореста Субтельного — грунтовний підручник з української історії нерадянського штибу, на якому згодом вчилося не одне покоління вітчизняних студентів. Підручник став справжньою класикою навчально-історичної літератури.

Досягти таких успіхів в обраній царині Субтельному допомогли не лише Богом даний талант, а й грунтовна освіта. Він у 1965-му закінчив Темпльський університет у Філадельфії. Також навчався у Віденському та Гамбурзькому університетах. Сучасники також називають його талановитим викладачем. Викладацьку кар’єру розпочав на історичному факультеті Гарвардського університету (1973—1975), продовжив у Гамільтонському університеті в Нью-Йорку (1976—1981) та у Йоркському університеті (Канада, з 1982 року професор історії та політології).

У 1992-му Ореста Субтельного обрано закордонним членом НАН України, 22 грудня 2006-го присвоєно звання Почесного доктора Дипломатичної академії України при МЗС України.

 Ось як його згадують в Інституті українських досліджень Гарвардського університету: «Навчаючись в аспірантурі Гарвардського університету, Субтельний був серед першої когорти аспірантів Інституту українських досліджень. Він був першим, хто здобув докторський ступінь у новосформованій Програмі українських студій, написавши дисертацію на тему «Вимушені союзники: Пилип Орлик та його відносини з Кримським ханством і Османською імперією. 1708—1742». Відтоді він написав шість книжок зі східноєвропейської та української історії, поряд із безліччю статей і окремих глав книжок».

Орест Субтельний пішов із життя у неділю, 24 липня 2016 року. Його поховають в Торонто у Канаді. Його книжка залишиться жити і буде нам дороговказом в оцінці власної історії.

Президент Петро Порошенко висловив співчуття рідним та близьким Ореста Субтельного:

— Прийміть мої щирі співчуття у зв’язку з непоправною втратою — смертю Ореста Субтельного — Людини, яка зробила неоціненний внесок у віднайдення історії Української держави. Великий учений написав свою працю «Україна: Історія» саме тоді, коли вона була найбільш потрібна.

Схиляю голову в глибокій скорботі і сумую разом з вами.

Світла пам’ять про Ореста Мирославовича назавжди залишиться у наших серцях.

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»