ГОТОВНІСТЬ

Україна розраховує на прорив інвестиційно-інноваційного співробітництва з Китаєм. Напередодні офіційного візиту до Китайської Народної Республіки Прем'єр-міністр Микола Азаров зустрівся з послом КНР в Україні Чжан Сі Юнєм. Сторони відзначили динамічний політичний діалог з Китаєм, який продуктивно розвивається на найвищому рівні, та інтенсифікацію ділового співробітництва між нашими країнами. Зокрема, глава уряду нагадав про укладення кредитних угод для фінансування інфраструктурних проектів в Україні.

"Але для нас співробітництво з КНР надзвичайно важливе не стільки в кредитній сфері, скільки в інвестиційно-інноваційній. Китай здійснив видатний прорив у галузі інвестицій у високі технології. Ми зацікавлені використати китайський досвід у себе і залучити китайських інвесторів до взаємовигідної співпраці, враховуючи ті переваги, які має Україна", - заявив Микола Азаров.

Під час візиту буде закріплено домовленості про будівництво швидкісного залізничного сполучення між Києвом і аеропортом Бориспіль - "Повітряний експрес", а також запропоновано укласти угоду на будівництво Кільцевої дороги навколо столиці, включно з мостом або тунелем під Дніпром. При цьому Микола Азаров наголосив, що перші масштабні українсько-китайські проекти мають стати "історіями успіху", які будуть дороговказом для кількох десятків інших проектів, які зараз обговорюються, а тому запевнив, що їх реалізації уряд приділить особливу увагу.

"Ми сьогодні окреслюємо великий обсяг співробітництва, -зазначив він. - Його буде конкретизовано у ході офіційного візиту до Китаю. Продовжити його уточнення ми готові також під час візиту в Україну віце-прем'єр-міністра Китаю пана Чжан Децзяна, який візьме участь у Київському саміті з питань безпечного використання ядерної енергії та проведе разом з першим віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим перше засідання міжурядового комітету з питань економічного і наукового співробітництва".

Микола Азаров висловив переконання, що історичне значення для відносин стратегічного партнерства між Україною і Китаєм матиме державний візит в Україну Голови КНР пана Ху Цзіньтао поточного року, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.