СУД НАД НАУКОЮ. В Італії суд засудив групу сейсмологів до шести років тюремного ув'язнення за те, що вони не сповістили населення про необхідність покинути свої будинки напередодні потужного землетрусу в місті Аквіла в 2009 році, повідомляє Gazeta.ua. Обвинувачені, серед яких - шість сейсмологів і урядовий чиновник, також повинні будуть заплатити штраф у розмірі більше дев'яти мільйонів євро.

За версією прокуратури, обвинувачені недооцінили ступінь небезпеки прийдешнього землетрусу, в результаті якого в Аквілі загинули 309 осіб. Групі із семи осіб пред'явили звинувачення в халатності та необачності, а також у наданні поспішних і неточних прогнозів сейсмічної активності.

Адвокати захисту назвали рішення суду «кричущою і не піддається ніяким поясненням несправедливістю». Вони також повідомили про свій намір оскаржити обвинувальний вирок і вимагати повного звільнення обвинувачених від відповідальності, посилаючись на неможливість надання точного сейсмічного прогнозу.

Обвинувачені будуть залишатися на свободі, поки не використовують надані їм дві спроби подачі апеляції на рішення суду.

Землетрус в Аквілі магнітудою до 6,7 стався 6 квітня 2009 року. Воно торкнулося 120 тисяч жителів регіону; 309 осіб загинули. Крім того, в Аквілі виявився зруйнований історичний центр і кілька середньовічних церков.

За тиждень до землетрусу експертна комісія, в яку входили обвинувачені, зустрілася в Аквілі для оцінки ризиків можливого стихійного лиха. Експерти визнали, що серйозного землетрусу в Аквілі побоюватися не варто, однак рекомендували зміцнити в місту несейсмостійкі будівлі, щоб уникнути їх обвалу.

У вересні 2009 року розпочався суд над експертами, який викликав широкий суспільний резонанс. Обвинувачених підтримали понад п'ять тисяч учених, які направили відкритий лист президентові Італії Джорджо Наполітано. На їхню думку, пророкування точного часу, місця і сили землетрусу в такі короткі терміни неможливо. Один з адвокатів захисту назвав процес «судом над наукою», який, на його думку, матиме серйозні наслідки у всьому науковому світі.