Олена ЖЕЖЕРА 
для «Урядового кур’єра»

БЛАГОДІЙНІСТЬ. У столиці Благодійний Фонд «Соціальне партнерство» презентував проект «Невідкладна суспільна допомога бездомним особам «Тут та зараз». Він передбачає створення і поширення серед безхатченків карти-довідника, що розміщуватиме інформацію про те, де у Києві соціально незахищена або бездомна людина зможе отримати допомогу і вирішити свої нагальні проблеми.

Одним із таких місць допомоги є  Благодійний центр «Стефанія», в якому, окрім харчування, люди отримують можливість стати на шлях виправлення і повернутися до нормального повноцінного життя. На території центру  є кімната відпочинку з телевізором, дитяча кімната, де соціально незахищені матері можуть на деякий час залишити своїх дітей, приміщення для молитви, їдальня, перукарня, ремонт взуття, пральна кімната.  За потреби у центрі надаються консультації юриста та психолога, медична допомога.

Щодня до Благодійного центру за допомогою та харчуванням звертаються близько 500 осіб. Також у місті діють 12 маршрутів «Соціального патруля», які щоденно годують сотні людей по всьому місту. І це лише невелика частина тих, хто потребує допомоги і знає, де її можна отримати.

Один із них, Олександр, відвідує центр вже  майже п’ять років. Його життєва історія вражає. Свого часу він закінчив Харківській військовий університет та Київський інститут міжнародних відносин. Працював перекладачем у Департаменті міжнародного співробітництва. Але так склалося життя, що за тиждень він втратив усе. «З роботою зараз дуже важко, — каже Олександр. — Коли розвантажуєш вагони і приходиш за грошима, часто кажуть, що вперше тебе бачать. Лише одного разу мені добре заплатили. Я випадково попрацював перекладачем, адже знаю англійську, як рідну». Зараз чоловік сподівається почати усе з чистого аркуша.

Організатори проекту сподіваються, що «Невідкладна суспільна допомога бездомним особам «Тут та зараз» не лише допомагатиме у вирішенні людських проблем, а також розвиватиме співпрацю між громадськістю та державою у поки що не популярному секторі — допомозі бездомним громадянам.