МЕТА

 В уряді знають, що необхідно зробити, аби овочі не увійшли до розряду делікатесів

Одразу по завершенні засідання уряду Прем'єр-міністр Микола Азаров побував з робочою поїздкою в Київській області.

Він ознайомився з роботою новозбудованого приміщення Ірпінської міської поліклініки та обговорив з медичним персоналом питання реформування вітчизняної галузі охорони здоров'я. "Наше завдання - підняти якість медичного обслуговування в Україні та підвищити соціальний захист медиків", - наголосив Микола Азаров.

При цьому він зазначив, що економіка України поступово розвивається, завдяки чому буде підвищуватися рівень заробітної плати медиків. Крім того, Микола Азаров поінформував, що уряд зараз розробляє механізми введення доплат медичним працівникам, які працюють у сільській місцевості, за роботу у нічний час та вихідні. Він також подарував Ірпінській міській поліклініці комплекс рентгенівської діагностики.

А в селищі міського типу Немішаєве Прем'єр ознайомився з роботою Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук. Там він запевнив, що уряд створить план заходів для збільшення промислового виробництва цієї овочевої культури. Адже за 20 років Україна втратила організоване промислове вирощування картоплі. Зараз лише 2% від усього її обсягу виробляється промисловим способом спеціалізованими господарствами, а 98% вирощується населенням. Це призводить до завищення собівартості картоплі, рентабельність якої досягає іноді 300 - 400%.

"Ми повинні створити умови для того, щоб було вигідно вирощувати картоплю у промислових масштабах - це перше. По-друге, ми повинні створити умови для того, щоб будувалися овочесховища і розвивалися логістичні схеми доставки та зберігання картоплі в обсягах, необхідних для продажу за нормальними цінами", - цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Гарним посадковим матеріалом слід забезпечити всі господарства, які бажають у промислових масштабах вирощувати картоплю, а також і приватні господарства. Існуючу у відсотках пропорцію 2 до 98 за рік-два змінити неможливо. Протягом кількох років слід повернутися до пропорції, яка була раніше: 50 на 50.

Прем'єр-міністр додав, що уряд розробляє спеціальну програму, яка унеможливить необгрунтоване підвищення цін на продукти харчування, зокрема картоплю та інші овочі.

У цьому контексті наголошено, що торік Україні вдалося уникнути стрімкого зростання цін на хліб, зерно, м'ясо. "Тим, чим займався уряд, - там стабільність. Там, де ми відпустили за об'єктивними причинами на так званий ринок, -там ми отримали стрімке зростання цін. Тому завдання на 2011 рік - створити такі умови, щоб наші люди отримали продукти харчування, зокрема овочі, за нормальними цінами, і ми мали їх у достатній кількості, навіть у надлишку", - повідомив Прем'єр-міністр.

Торкнувся він і деяких економічних аспектів. Зокрема, щодо обслуговування державного боргу: "Минулого року ми віддали 50 мільярдів гривень боргів, у цьому віддамо 90 мільярдів, наступного - 53 мільярди. Ось яку боргову яму нам вирили на поточний рік. Далі буде значно легше".

Прем'єр додав, що стратегічним завданням уряду є доведення державного боргу до рівня, який був до 2008 року, коли на рік припадало близько 10 - 11 мільярдів гривень. "За сьогоднішніми мірками це копійки", - підсумував глава уряду.