ЕКОБЕЗПЕКА

Незважаючи на кучугури снігу,  які заполонили Україну, великих весняних повеней не буде

Наприкінці зими українців традиційно турбує: якщо розіллються річки, чи не затопить вода їхні помешкання? Підігрівають інтерес до цієї теми деякі ЗМІ, які розповідають про те, які райони  столиці можуть евакуювати. Проте експерти не радять передчасно збирати клунки, кидати квартири і вирушати на пошуки надійного укриття.

Нижче столу це ще не вода. Фото з сайту daylife.com

— Щодо ситуації, яка склалася в Україні й поза її межами на річкових басейнах, можу зазначити: комплексний аналіз гідрометеорологічних чинників, що визначають розмір весняного водопілля, нині не дають підстав очікувати чогось загрозливого, — переконує начальник відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометцентру Вікторія Бойко. — Незважаючи на те, що в цьому році на території України снігу випало більше, ніж у попередні роки, все-таки потрібно враховувати, що він впав на суху, а подекуди дуже суху землю. Оскільки глибина промерзання, як і вологість грунту, незначна, сніг, який буде танути, йтиме не в річки, а на поповнення грунтових вологозапасів. Сьогодні ми можемо казати, що водопілля на більшості річок рівнинної частини України буде нижче від середнього. А в басейні річок Прип’ять і Західний Буг близький до середнього. Розлив річок не супроводжуватиметься досягненням позначок, за яких трапляється масове затоплення територій. Єдине, що можливе, це затоплення річкових заплав.  Тому що заплава — територія, яка має промиватись і очищатись від сміття. Таким чином, з одного боку, це може нанести шкоду, тобто затопити якісь території, а з іншого, весняна повінь — це природний процес очищення води в річці.

Переймаються українці і надмірною товщиною льоду, а особливо непокоїть їх,  чи витримає те ж Київське водосховище таке крижане навантаження. Проте для території України, для її фізико-географічної зони, це абсолютно нормальний процес. А на Київському водосховищі товщина криги сьогодні 25—28 см, проте були роки, коли ці цифри сягали 50—70 см. Так, у 2010 році лід був завтовшки 51 см, і весняна повінь не принесла нам неприємних сюрпризів. 

— Щодо спуску каскаду дніпровських водосховищ, то цього робити не можна, — застерігає директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем Анатолій Яцик. — Адже там великі запаси радіоактивного мулу, і якщо його спустити, це може призвести до біди.

Стосовно того, що в Києві лежить багато снігу, то й тут фахівці поспішають заспокоїти. Сніг  не вплине на підняття рівня води в Дніпрі.

— Також хочу додати, що до кінця лютого в Україні збережеться зимовий режим погоди, хоча температура поступово підвищуватиметься, трохи випаде сніг, але великого снігопаду не чекаємо, — каже Вікторія Бойко.

Прогноз стосовно інших регіонів України фахівці роблять дуже обережно.

— Якщо в Україні в першій декаді березня зненацька не випаде багато снігу, а цього напевне поки що сказати не можна, то ніяких негараздів не повинно бути, — говорить Вікторія Бойко. — Але карпатський регіон один із небезпечних щодо повеней, там ситуація може змінюватись досить швидко.