ЕНЕРГЕТИКА

Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявляє про необхідність приватизації підприємств енергетики, але із збереженням за державою блокуючих пакетів акцій.

Пославшись на досвід приватизації енергорозподільчих компаній, він висловив думку, що приватні обленерго і вугільні підприємства працюють значно ефективніше від державних. "Мета отримати гроші до бюджету при продажу державного майна - це лише один з компонентів, але є ще й інші важливіші цілі. Щоб держава мала важіль впливу, треба мати блокуючий пакет, тому що єдина енергетична система працює в інтересах всієї держави", - зазначив він у інтерв'ю для Інтерфакс - України.

Є сектори і компанії, які повинні залишатися під контролем держави. "Укренерго" - це підприємство має бути тільки державним, бо йдеться про регулювання всієї енергетичної системи. В державній власності треба залишити і підприємства атомної промисловості. "Енергоатом" - це виключно державний холдинг. Хоча і в розвитку атомної промисловості можна частково використовувати можливості державно-приватного партнерства для залучення додаткових інвестиційних ресурсів", - підкреслив Андрій Клюєв.

Вугільні ж підприємства слід передавати у приватну власність. "Ключовими вимогами мають бути рівень видобутку вугілля і соціальні гарантії працівникам", - цитує слова урядовця його прес-служба. При цьому він є категоричним противником закриття всіх підприємств дотаційної вугільної промисловості та купівлі вугілля за кордоном.