ТАЛАНТИ

Половину нагород Міжнародного фестивалю парашутного кіно, що традиційно проходить у Москві, здобули повітряні оператори першої української столиці. Вони вже другий рік поспіль привозять додому статуетки, схожі на "Оскарів", тільки з парашутами.

Дві нагороди харків'яни отримали за кращу операторську роботу в кліпі на пісню "Ти один з нас", написану рок-музикантами спеціально для цього конкурсу. На зйомки запросили байкерів, встановили сцену на аеродромі. А парашутист-екстремал Євгеній Кулик виступив у ролі актора.

На зйомки у небі дається від сили хвилина. Отож треба бути дуже вправним режисером, щоб знімати парашутне кіно. У харків'ян такий фахівець є. Роман Дубінін - і оператор, і режисер в одній особі. Він встановив на своєму шлемі дві відеокамери, фотоапарат із спалахом, лазерний цілевказівник - тобто, все, що може знадобитися у небі під час зйомок. Затвором фотоапарата управляє за допомогою зубів - стискує спеціальний датчик.

А от відеокамерою, за словами Романа Дубініна, хоч би як того хотілося, у польоті не покеруєш. Тому ці апарати закриті в спеціальний бокс і працюють самостійно. Однак це не полегшує роботу повітряного оператора.

- Будь-які повороти голови - це повороти відеошукача, - пояснює Роман. - Тому повітряному оператору слід бути водночас ще й дуже вправним акробатом. До кінця знімального дня шия болить нестерпно. Але результат того вартий.

І справді, харківські парашутисти, як засвідчують нагороди, навчилися робити цікаве повітряне кіно. Із восьми номінацій у чотирьох найкращими визнали харків'ян.