ФОРУМ РЕГІОНАЛЬНИХ ЗМІ

Напередодні Дня журналіста представники регіональної преси зібралися у Бердянську на XІV Всеукраїнський фестиваль журналістів "Азовське літо-2011", організаторами якого виступили Бердянська місь?ка рада та місцевий осередок НСЖ.

В ході професійної дискусії, модераторами якої виступили доцент Дніпропетровського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України Тетяна Хміль, керівник прес-служби Запорізької облради Наталя Кузьменко і авторка цих рядків, її учасники зійшлися на думці, що, виконуючи місію соціального лікаря, журналіст у своїх виступах прагне привернути увагу громадськості до найболючіших проблем сьогодення. Ігнорування ж місцевою владою критичних публікацій призводить до розчарування людей і формує занепадницькі настрої у них, разом з тим залишаючи саму владу без ефективного рупору. Також регіональні журналісти відзначили гостру необхідність посилити відповідальність владних структур на регіональному рівні за ігнорування законів про інформацію і про доступ до інформації. Разом з тим, колеги підтвердили, що на часі суттєві зміни тональності інформаційних повідомлень: споживачі інформпродукції вже втомилися від негативу, який продукують мас-медіа, озброївшись тезою західних теоретиків журналістики, що "погана новина - це добра новина". У читачів, слухачів, глядачів є жагуча потреба в оптимістичних повідомленнях.

- Такий обмін думками - дуже корисний, - поділився враженнями організатор фестивалю - голова Бердянського районного осередку Національної спілки журналістів України, головний редактор газети "Південна зоря" Віктор Михайличенко. - Кожний тут міг вільно висловити власну точку зору і почути думку колег. Такі заходи сприяють розвитку вітчизняної журналістики. А з огляду на той величезний влив, що мас-медіа чинять на суспільство, вони знайдуть адекватний відгук і у подальшому розвитку нашої держави.

Протягом трьох днів, що тривав фестиваль, фахівці обговорили подальші шляхи розвитку вітчизняної журналістики, нагальні теми і проблеми своїх публікацій. В ході зустрічі із генеральним консулом Республіки Польща у місті Харкові паном Яном Гарантом, що прибув до Бердянська на Дні польської культури, дискутували з питань взаємин між нашими державами, а також ознайомилися із знаменитими здравницями курорту, відвідали художній музей ім. Бродського і побували на концерті органної музики у місцевому римо-католицькому храмі.

- Організовуючи цей журналістський форум, мали на меті, в першу чергу, ознайомити широку аудиторію із можливостями нашого азовського курорту. Але, як бачимо, результат перебільшив очікування: фестиваль набув формату професійної дискусії, - пояснив власкору "Урядового кур'єра" ініціативу місцевої влади Бердянський міський голова Олексій Бокай.