ЮВІЛЕЙ

У культурно-мистецьких колах Сумщини ім'я Ігоря Русака відоме настільки, що досить лише прізвища, аби впевнитися, про кого йдеться. При цьому неодмінно називають легендарний оркестр народних інструментів при Палаці культури ім. Фрунзе ТОВ "Фрунзе-Сервіс", яким він керував тривалий час. Адже цей колектив є справжнім ветераном і довгожителем краю - через два роки святкуватиме 60-річчя від дня створення.

Як пригадує Ігор Васильович, перші репетиції розпочалися навесні 1952 року, коли ще навіть не було самого приміщення Палацу машинобудівного заводу ім. Фрунзе. Глядачі настільки тепло прийняли дебют оркестрантів, що І. Русак разом з учасниками оркестру одразу взялися за нову програму. Твори робітники заводу, інженерно-технічні працівники, їхні сини і доньки розучували після робочого дня або у вихідні.

З роками зростала виконавська майстерність сумських оркестрантів. Їх уже добре знали не тільки в рідному місті, а й у Києві, Москві, Мінську, куди запрошували на виступи. В 1967 р. колективу присвоїли почесне звання народного, а через п'ять років його керівник став заслуженим працівником культури. Оркестранти були з концертними програмами в Болгарії, Польщі. На зміну ветеранам приходили інші шанувальники народного мистецтва, батьків змінювали не тільки діти, а й онуки. Словом, колектив оновлювався, зберігаючи при цьому набутки і традиції.

І лише в 2002 р., коли невтомному керівникові виповнилося 82, він склав свої керівні повноваження, хоча душею залишається з нинішнім колективом. І навіть у ювілейний 90-й день народження так завзято і талановито заслужений працівник культури України зіграв на балалайці та мандоліні, що всі переконалися: ще є музичний порох у творчій порохівниці ветерана.

Як говорить художній керівник Палацу культури ім. Фрунзе, заслужений працівник культури України Тетяна Фінашко, коли в гості приходить Ігор Васильович, у самодіяльних майстрів сцени - справжнє свято. Попри вік, ветеран зберігає чудову пам'ять, знає сотні цікавих пригод та історій, залюбки ділиться секретами виконавської майстерності.