СПІВПРАЦЯ. Промислова кооперація зміцнює економіку Луганщини за рахунок розвитку малих і середніх підприємств.

В облдержадміністрації розроблено програму співпраці малих підприємств із  великими. Для цього керівники 22 великих підприємств надали інформацію про потреби в комплектуючих терміном до 2015 року. На підставі цих даних склали пропозиції для малих і середніх підприємств.

«У нас багато малих та середніх підприємств, які за певної допомоги — завантаження їх замовленнями — можуть істотно збільшити економічну стабільність регіону. Є всі ресурси, аби випускати сучасну конкурентоспроможну продукцію, яка здатна замінити імпортовану для наших великих промислових підприємств. Тож завдання — познайомити споживачів і потенційних постачальників», — пояснив начальник управління промисловості Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Олександр Ісаченко на брифінгу для ЗМІ.

За його словами, цю роботу розпочато ще 2001 року, коли розробили програму кооперування зусиль вугледобувних підприємств та тих, які виробляють необхідні комплектуючі для оснащення галузі. Нині програма значно розширилася, й до неї активно долучилися представники малого та середнього бізнесу. За допомогою Луганської регіональної торгово-промислової палати вже майже 50 підприємств зареєструвалися на спеціальному ресурсі, що дає змогу промисловим підприємствам знаходити партнерів і постачальників за допомогою єдиної Інтернет-мережі. Усього в кооперацію вже залучено 170 малих та середніх підприємств. Тож можна стверджувати, що Луганщина як жодна інша область України  активно розвиває промислову кооперацію.

Як повідомив Олександр Ісаченко, за рахунок розвитку кооперації між підприємствами області в 2011 році вдалося залишити «працювати» на території регіону 765 млн грн. Цього року цю цифру планується значно збільшити.