ОПТИМІЗАЦІЯ?

У п'ятницю сесія Донецької міської ради більшістю голосів прийняла рішення про подальшу оптимізацію мережі тутешніх навчальних закладів: припинять своє існування три школи №№ 111, 121 та 154. За словами начальника управління освіти Донецької міськради Валентина Лактіонова, головною причиною такого непопулярного кроку стала мала наповнюваність шкільних класів. Передбачається, що учнів переведуть до найближчих шкіл, де також запропонують працевлаштуватися і звільненим педагогам.

Голосуючи за наперед прогнозоване рішення, депутати не дуже й зважали на мітинг протесту, на який зібралися біля приміщення міської ради вчителі, батьки та учні приречених шкіл. Певна річ, ніхто з мітингуючих не в захваті від так званої оптимізації, що поки зводиться до банальної ліквідації навчальних закладів. "Рівень знань у школі N121 нас цілком влаштовує, а ось про школу, куди нам пропонують перейти, цього не скажеш, - зізнається мама однієї зі школярок. - І якби нам пропонували щось краще, погодьтеся, ми б тут зараз не стояли..." Також батьки обурені й іншими проблемами, що з'явилися. "Моїй дитині, яка вчиться в третьому класі, доведеться ходити до другої школи далеко і через дві посадки, - бідкається мати. - Це місце має лиху славу, бо минулої осені там вбили 21-річну дівчину. Як відпускати в таку дорогу дитину?.."

У перелік закритих шкіл потрапила й школа N111 з українською мовою навчання в Петровському районі Донецька. Свого часу, в 1995 році, цей навчальний заклад відкривала вся українська громадськість держави: підручники, експонати тощо привезли з Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей. Прикметно, що "русифіковані" донеччани-батьки школярів кілька місяців протестували проти закриття школи, в яку вони вклали немало коштів і яка їх повністю задовольняє. В пікети донеччани тоді стали з гаслами типу "Якщо нас не почують, ми себе підпалимо, але школу N111 закрити не дамо!". Зважаючи на сплеск обурення, сесія Петровської районної ради навіть зняла питання про "оптимізацію" школи з порядку денного, а "батьки міста" запевняли, що остаточне рішення прийматиметься тільки з урахуванням думки громади.

Втім, намагання заспокоїти батьків закритих шкіл не припиняються й надалі. Зокрема прокурор Донецька Олександр Ольмезов запевнив, що міська прокуратура розгляне всі відповідні заяви батьків та громадських організацій. По кожній з трьох закритих шкіл проведуть ретельні перевірки законності і доцільності прийняття такого рішення.

... Цього ж дня мітинги протесту проти закриття шкіл відбулися також в Макіївці, Горлівці та в селі Першотравневе Ясинуватського району.