ПРОБЛЕМА

Понад тридцять донецьких малюків отруїлися після вживання продукції молочної кухні

За два дні до інфекційних відділень двох міських лікарень Донецька - N1 та N21 - з симптомами гострої кишкової інфекції госпіталізували 30 дітей віком від півроку до двох. Батьки потерпілих розповідають, що напередодні малюки дуже потерпали від високої температури (38 градусів), проносу та блювання. Хоч у переважної більшості юних пацієнтів захворювання носить легку форму й тільки в декого - середню, медики взялися оперативно здійснити їх бактеріологічне та вірусологічне обстеження.

Поки в госпіталізованих спостерігалася позитивна динаміка самопочуття, медики педіатричної служби Донецька почали обходити міські квартири, виявляючи всіх малих споживачів продукції молочної кухні міської лікарні N1. Адже за попередньою версією санітарних лікарів обласної СЕС, збудником захворювання дітей могли стали молочні продукти (сир, кефір, молоко), приготовані в цьому закладі. Певна річ, сама кухня, де кілька місяців тому провели капітальний ремонт (тут зокрема встановили сучасне імпортне обладнання), зараз знову на замку.

Як видно з оголошення на дверях, заклад не працюватиме аж до 10 квітня. Цілком можливо, що вимушена перерва збільшиться - це залежатиме від результатів епідеміологічного розслідування та лабораторного дослідження, яке зараз проводиться. Не обминуть фахівці увагою, за словами начальника управління охорони здоров'я Донецької міськради Геннадія Нефьодова, й радгосп "Тепличний", який забезпечує кухню молоком.

"Відібрано зразки харчових продуктів та води, проведено обстеження персоналу, встановлено медичне спостереження за дітьми, які отримували харчі на цій молочній кухні: а це загалом 488 малюків", - повідомила кореспонденту "УК" заступник головного санітарного лікаря Донеччини Тамара Бєломєря.

У середу кількість малих пацієнтів збільшилася до 35-ти. Фахівці, які продовжують з'ясовувати причини інфекційного захворювання, кажуть, що перші результати цієї роботи стануть відомими наприкінці тижня. Перевірку за фактом масового отруєння дітей проводять також працівники прокуратури і це питання перебуває на контролі прокурора Донецької області.