ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

 У Баку відбулося Третє засідання Ради Президентів України та Азербайджану

Віктор Янукович вважає, що будівництво нафтопроводу "Одеса - Броди" слід, не гаючи часу, продовжити до Балтійського моря. Про це він заявив учора на спільній прес-конференції з Ільхамом Алієвим. Він повідомив, що це питання обговорювалося в ході переговорів. "Ми працюватимемо над реалізацією цього проекту", - сказав український лідер, підкресливши, що поки не хотів би говорити про деталі, повідомляє УНІАН.

Не нафтою єдиною

Той факт, що нафтопровід "Одеса - Броди" почав ефективно працювати, є одним із вагомих свідчень розбудови партнерських відносин між Україною та Азербайджаном. Глава держави підкреслив, що нині і Україна, і Азербайджан прекрасно розуміють: ми зобов'язані реалізувати ті можливості, які маємо.

Водночас Україна і Азербайджан збільшать співробітництво у військово-технічній сфері, повідомив Ільхам Алієв. За словами азербайджанського лідера, співробітництво розвиватиметься у кількох напрямках, зокрема, щодо придбання зброї, реалізації спільних проектів з її виробництва, а також досліджень у цій сфері, повідомляє УІНАН.

Крім того, за словами Президента Азербайджану, велика увага приділятиметься питанням співробітництва в аерокосмічній сфері. В України тут є великий досвід, а в Азербайджану -велике бажання цю сферу розвивати. "Думаю, що ці два напрямки домінуватимуть, - сказав він і додав, - не рахуючи співробітництва в енергетичній площині".

А Віктор Янукович розповів про плани здійснення спільних інвестиційних проектів. Їх країни фінансуватимуть на рівних, причому незалежно від того, на території якої з них будуватимуться об'єкти, це буде спільна власність двох держав.

На таких умовах на території Азербайджану можуть бути зведені машинобудівні заводи. Зокрема, виробництво сільськогосподарської техніки і автомобілів спільними зусиллями дасть змогу не тільки виготовляти, а й обслуговувати ці машини на території Азербайджану.

Також, за словами Президента України, спільні інвестиційні проекти стосуватимуться наукових досліджень і впровадження нових технологій. "Це те, що ми робитимемо найближчим часом", - сказав він, підкресливши, що така співпраця стала можливою тільки завдяки високому рівню довіри між обома країнами.

Є активний діалог

Під час нинішніх переговорів сторони розглянули практично весь спектр двосторонніх відносин. "Ми були б неправі, якби сьогодні, маючи такий колосальний потенціал, не ставили завдання значно підняти рівень економіки", - зауважив глава Української держави. У цьому контексті він нагадав, що торік нашим державам вдалося досягти безпрецедентно високого за всі роки незалежності рівня товарообігу.

Зі свого боку Президент Азербайджану зауважив, що теперішній обмін думками ще раз продемонстрував близькість наших країн та народів. "Сьогодні дружні взаємини України та Азербайджану переживають новий етап свого розвитку. Їх відзначають динамізм та взаємне прагнення розвивати наші відносини у всіх напрямках", - підкреслив він, звернувши окрему увагу на активний політичний діалог держав.

Підтверджуючи цю думку, Віктор Янукович повідомив: Азербайджан виділив 1 млн дол. на проект "Укриття". Подякувавши Ільхаму Алієву, він зазначив: "Це яскравий приклад того, що нерозривний зв`язок наших народів проявляється й у горі".