КРУГЛА ДАТА 

Президент Віктор Янукович привітав земляків з 80-річчям Донецької області
 

Якщо поглянути на карту Донецької області, можна помітити дивовижну схожість обрисів краю із долонею людини, яка відкрита для привітання. На цю аналогію звернув увагу й Віктор Янукович, який у п’ятницю здійснив робочу поїздку до Донецька. Тим більш, що в ці липневі дні Донеччина стала ще відкритішою, адже область приймає вітання з нагоди 80-річчя. Регіон-іменинник зустрічав главу держави білбордами «Донбас вітає Президента України» та низкою різноманітних заходів, приурочених до 80-річчя утворення області. Участь у них Віктора Януковича стала прогнозованою, дуже символічною і водночас закономірною, оскільки в цьому краї він народився і виріс, тут розпочинав свою трудову діяльність, а пізніше п’ять років очолював Донецьку обласну державну адміністрацію.

Прикметно, що індустріальний край свою поважну дату відзначає не тільки розважально-святковими заходами, а й новими трудовими звершеннями та змаганнями. Зокрема у травні — червні тут тривала трудова вахта «80-річчю утворення Донецької області — 80 ударних днів». А ще протягом ювілейного року в області вводять в експлуатацію нові промислові потужності, а також школи, лікарні, дитсадки, парки та інші об’єкти. Приміром, під час попереднього робочого візиту Президента у травні відбулось урочисте відкриття термінала міжнародного аеропорту «Донецьк» імені С. Прокоф’єва, а нині у Ленінському районі після реконструкції презентували Центр слов’янської культури та парковий комплекс.

Наймолодші жителі Донеччини залюбки фотографувались з главою держави. Фото Андрія МОСІЄНКА

Вітаючи земляків під час урочистого засідання, Віктор Янукович відзначив величезний економічний потенціал Донеччини — краю вугілля і металу, хімії і машинобудування, краю талановитих і працелюбних людей. «Донеччина завжди посідала важливе місце в Україні, оскільки це локомотив економіки всієї країни та її промислове серце, — підкреслив він. — Тут майже 10 відсотків жителів держави, і дає цей регіон більш як 20 відсотків продукції всієї країни».

Принагідно глава держави нагадав про вагому роль закордонних інвестицій у розвитку краю: за його словами, саме ініціатива і кошти Джона Юза, який майже 150 років тому збудував тут металургійний завод, дали поштовх для подальшого розвитку та індустріалізації Донецької області. Отож і сьогодні значення інвестицій важко переоцінити. «Необхідно створити нормальні умови роботи, прибрати чиновницькі перепони, які, немов павутиння, обплутали всі шляхи інвесторів в Україні», — переконаний він.

«Пишаючись нашим минулим, потрібно дивитись у майбутнє, — наголосив Віктор Янукович. — У нинішніх умовах потужний промисловий комплекс регіону потребує прискореної модернізації, скорочення енерговитратності, зменшення шкідливих викидів в атмосферу, підвищення безпеки праці людей — ось головні імперативи розвитку Донеччини на початку нинішнього століття».

У ході урочистостей глава держави ознайомився з новим дитячим майданчиком у парку, спеціальним штемпелем погасив немаркований художній конверт «80 років Донецької області», а також вручив своїм землякам державні нагороди. До речі, серед нагороджених орденом «За заслуги» був і відомий співак, народний артист СРСР, уродженець Донеччини Йосиф Кобзон, який, порушивши регламент, у відповідь заспівав пісню «Мати моя Україна і батько мій Донбас». А оскільки підспівував йому Віктор Янукович, виступу дуету всі присутні на зібранні аплодували стоячи. 

…А наймолодші учасники свята в цей час переймалися іншими клопотами: вони залюбки дегустували нове морозиво — пломбір у шоколаді «80-річчя Донецької області».