ЖКГ.  — Опалювальний сезон ми почали вже з 10 жовтня, а з 15 навіть температуру не враховуватимемо — буде на 100% розпочато опалювальний сезон у всій державі, — про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк учора під час брифінгу в Кабінеті Міністрів. За його словами, до роботи взимку технологічно підготовлено майже 100% котелень та центральних теплопунктів. На 12 жовтня комплексно підготовлено до зими 99,9% житлових будинків та об’єктів соцкультсфери. Такі самі показники готовності мають об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства. Області повністю виконали план з підготовки спеціалізованої техніки, заготовили 1 млн тонн посипочного матеріалу.

Анатолій Близнюк повідомив, що міністерство щоденно відстежує запуск систем теплопостачання та триматиме ситуацію на контролі протягом всього опалювального періоду. Нині вже опалюється 30% дитсадків, 29% шкіл, 40% лікувальних закладів у країні.

— Підприємства ЖКГ готові подати тепло споживачам, а будівлі готові його прийняти. В областях триває запуск централізованих систем опалення. Усі будинки готові, отримали паспорти на основі чинних норм теплозбереження. Але внаслідок відсутності ефективної термоізоляції у житлових будинках спостерігається втрата тепла до 40%. Звертаюся до всіх громадян: зима настає не тільки для комунальників, а й для споживачів їхніх послуг. Тому готуймося до неї разом, щоб праця підприємств галузі не була марною і не нагадувала спроби обігріти роздягнену людину в лютий мороз, — попросив міністр.

Тим більше, що держава вже пішла назустріч людям. Анатолій Близнюк повідомив, що на засіданні Кабміну прийнято рішення про те, щоб у зимовий період не відключати газ навіть там, де є борги.

— Треба приймати рішення, що з цим робити, але під час опалювального сезону газ подати, — підкреслив міністр.

Також він розповів, що завдання на перспективу — запровадження системи моніторингу та обліку ресурсів у ЖКГ. Нині забезпеченість лічильниками ледве сягає 40%. Зараз готуються доручення всім областям забезпечити технологічний облік виробництва, а також комерційний облік споживання тепла, води і газу. Протягом найближчих 2–3 років, за словами міністра,  необхідно за рахунок різноманітних джерел фінансування забезпечити стовідсотковий облік, для чого встановити лічильники на котельних, у житлових будинках та квартирах тощо.