ГОТОВНІСТЬ

Комунальники Донецька завчасно підготувалися до настання холодів

Донецьке комунальне підприємство "Дорожньо-ремонтне управління" завчасно готується до настання осінньо-зимової негоди. Тут докладають зусиль для того, щоб уся снігоприбиральна техніка була готова до роботи.

Ніде правди діти, в попередні роки тутешніх комунальників частенько "дивували" примхи погоди. Восени зненацька і дуже несподівано для них лили дощі, а взимку раптом починав сипати сніг і тріщали морози. Та нині, врахувавши цей досвід, тут вирішили зустріти холодну пору року у всеозброєнні. В цьому році комунальне підприємство обслуговуватиме всі 9 районів міста. Тільки доріг тут 677 км, що на 70 км більше, ніж торік.

Перешкоджати перетворенню вулиць і тротуарів на ковзанки чи непрохідну тундру візьмуться з допомогою 94 снігоприбиральних автомобілів. Також півтора десятка вантажівок вивозитимуть сніг. Уже повністю укомплектовано штат водіїв та закінчено приготування диспетчерських пунктів, які працюватимуть у всіх міських районах. А ще додатково створили три диспетчерські служби, що опрацьовуватимуть інформацію, отриману з районів, і регулюватимуть маршрути розчищання вулиць від снігу.

Буде чим боротися і з ожеледицею: підготували 3 тис. тонн солі та 6 тис. тонн граншлаку. Для прибирання доріг, тротуарів та інших територій у важкодоступних для техніки місцях створено спеціальні бригади, у складі яких - майже 200 працівників. Окремо будуть задіяні й бригади, які візьмуться розчищати сніг та лід на зупинках міського громадського транспорту.

КОМПЕТЕНТНО

Юрій ХІВРИЧ,  міністр з питань ЖКГ:

- Якщо говорити про готовність України до снігопадів, про яку нам доповідають регіони, то є сподівання, що минулорічна ситуація не повториться. Судячи із поданих нам звітів, і посипальні матеріали заготовлені, і техніка є. Нещодавно й Київ купив кілька десятків одиниць техніки. Щоправда, якщо будуть великі снігопади, тієї техніки, яка є в розпорядженні житлово-комунальних підприємств, може не вистачити. Тому нині укладено договори з промисловими підприємствами про те, що вони допоможуть своєю технікою. Ситуація сьогодні керована, ми в цьому переконались на початку опалювального сезону. Тож сподіваємося, що керівники регіонів і начальники управлінь ЖКГ відчувають відповідальність, і тільки-но піде сніг, вони оперативно зможуть все вирішити. Отже, тепер нам потрібен нормальний прогноз, щоб ми могли оперативно і вчасно зреагувати. Щоб не було такого: вранці прокидаєшся - сніг лежить по коліно і транспорт не доїхав...