ЯДЕРНА БЕЗПЕКА

Використання коштів, які пожертвували країни-донори на чорнобильські проекти, жорстко контролюватиметься. Це пообіцяв Президент Віктор Янукович під час прес-конференції, яка відбулася після завершення поїздки на Чорнобильську АЕС. У поїздці Президента України супроводжували Генеральний Секретар ООН Бан Кі Мун та Генеральний директор МАГАТЕ Юкіа Амано. Гості були вражені побаченим. А керівник ООН зауважив, що багато чув і читав інформації про Чорнобиль. "Проте зовсім інша річ - побачити на власні очі", - сказав Бан Кі Мун.

Терміном на 100 років

Детальну історію об'єкта "Укриття", який було зведено у 1986 році на 4-му енергоблоці за шість місяців, високі гості почули від генерального директора АЕС Ігоря Грамоткіна. За його словами, саркофаг був ненадійним, оскільки одна зі стін реактора мала відхилення. Тому у 1997 році було прийнято План дій щодо підвищення безпеки об'єкта "Укриття". Наразі вже виконано стабілізацію об'єкта та роботи з ремонту покрівлі, на об'єкті діють також системи пилопригнічення, днями буде введено в дію протипожежну систему і автоматизовану систему управління. За словами Ігоря Грамоткіна, ці роботи дозволили подовжити термін експлуатації об'єкта "Укриття" на 15 років, і сьогодні він відповідає всім нормам безпеки. Проте будувати більш надійне укриття для енергоблока все одно необхідно. Ним і має стати новий безпечний конфайнмент для об'єкта "Укриття".

Гендиректор ЧАЕС повідомив, що нині завершено земельні роботи під конфайнмент, ведеться підготовка фундаменту під арку, яку планується завершити до кінця нинішнього року. За його словами, навесні наступного року планується розпочати зведення безпосередньо арки і до кінця 2015-го завершити реалізацію проекту. Як заплановано, висота арки становитиме 108м, ширина - 257м, довжина - 150м; термін її експлуатації без додаткового обслуговування - 100 років. Коли спорудження арки буде завершено, роботи на станції не припиняться. Тут розпочнуться заходи з демонтажу нестабільних конструкцій 4-го енергоблока, вилучення радіаційно зараженого обладнання та залишків палива для подальшої утилізації. Всі роботи з підвищення безпеки об'єкта "Укриття" проводяться за рахунок країн-донорів.

Чиста і безпечна енергія

"Ми практично виконали завдання, яке стояло перед Конференцією донорів, і основна сума - близько 550 млн. євро - була зібрана", - сказав глава держави, спілкуючись з журналістами. Щодо решти коштів, переконаний Віктор Янукович, то вони будуть зібрані найближчим часом. Водночас він підкреслив, що завдяки зібраним коштам вже є можливість будівництва нового конфайнменту. "Фактично ми отримали можливість будівництва об'єкта "Укриття" і його завершення до 2015-го року", - сказав Віктор Янукович.

Говорячи про зібрані кошти, Президент також наголосив, що здійснюватиметься жорсткий контроль за їх використанням, повідомляє прес-служба глави держави. "Контроль здійснюватимуть і міжнародні організації, і головна організація, яка займатиметься фінансуванням та контролем використання цих коштів, - Європейський банк реконструкції і розвитку, - підкреслив Віктор Янукович.

У свою чергу під час прес-конференції Генсек ООН Бан Кі Мун заявив, що Організація Об'єднаних Націй ініціює проведення у вересні цього року зустрічі лідерів держав світу у Нью-Йорку, яка буде присвячена питанням ядерної безпеки. Бан Кі Мун зазначив, що серед пріоритетів його діяльності -звільнення світу від ядерної зброї, але у ці дні чорнобильських заходів говорилося про іншу ядерну енергію. "Приклад Фукусіми і Чорнобиля показав нам, що треба більше уваги приділяти ядерній безпеці і запроваджувати суворіші стандарти такої безпеки як на національних, так і на міжнародному рівнях", - сказав Генсек ООН. Для цього він пропонує провести повний перегляд стандартів ядерної безпеки, чому повинна посприяти робота МАГАТЕ; детально вивчити вплив природних катаклізмів на ядерну безпеку; оцінити реальні переваги і недоліки, які приносить ядерна енергія, а також посилити захист ядерних об'єктів від терористів.

Гендиректор МАГАТЕ Юкіа Амано констатував, що, незважаючи на гіркий приклад аварій на ЧАЕС та "Фукусіма-1", світ не відмовиться від ядерної енергетики. "Тож нині найголовніше завдання світової спільноти - безпека на таких станціях", - вважає керівник МАГАТЕ. За його словами, ядерна енергія зменшує кількість шкідливих викидів вуглецю в атмосферу, саме тому багато країн обирають атомні станції як одне з джерел енергії. "Наше завдання у цій ситуації - підвищити безпеку", - наголосив гендиректор МАГАТЕ.