ДУХOВНIСТЬ

Учора християнський свiт вiдзначив Богоявлення Господнє — третє найбiльше iз Рiздвяних свят


Його ще називають Водохрещем або Йорданом на згадку про хрещення Ісуса Христа в цій річці. Згідно з біблейськими оповіданнями, саме тоді на Нього зійшов із небес Дух Святий у вигляді голуба, і голос почувся із неба: "Це Син Мій Улюблений, що його Я вподобав!". Церква розглядає Хрещення Господнє як "свято просвіти" народів, оскільки, за її вченням, саме після цього обряду Ісус розпочав проповідь євангельської істини.

Щороку вірні мають змогу переконатися, що вода в цей день набуває цілющих властивостей, зберігає їх тривалий час, лікуючи тілесні і духовні хвороби. Загалом центральне місце в його святкуванні займають обряди, пов'язані з водою, і один з них - купання в ополонці.

Тож після вранішніх богослужінь настоятелі православних церков по всій країні провели освячення купелей. У столиці обряд здійснили: митрополит Володимир (УПЦ МП) о 12.00 на Оболонській набережній і патріарх Філарет (УПЦ КП) - о 14.00 у Гідропарку.

Після засідання Кабміну на Оболонську набережну прибув Прем'єр Микола Азаров, Глава Aдміністрації Президента України Сергій Льовочкін, перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, інші члени уряду, народні депутати, очільник виконавчої влади Києва Олександр Попов. Щоправда, посадовці не пірнали. "Миколі Яновичу доводилося опускатися в ополонку, але традиції у нього такої немає. І сьогодні він цього робити не стане", - сказав прес-секретар Прем'єра Віталій Лук'яненко. Відбулися також християнські служби у військових частинах. Скажімо, в Харківському гарнізоні в них взяли участь понад 700 військовослужбовців. А очолив список відомих харків'ян, які не побоялися пірнути у крижану купіль, голова облдержадміністрації Михайло Добкін. Його приклад наслідували й інші чиновники та депутати облради.

Тим часом, аби під час Водохреща не трапилося прикрих випадків, адже занурення в ополонку взимку без попередньої підготовки може бути небезпечним, у місцях масових купань було зосереджено майже 2,5 тисячі працівників МВС.