ТРАНСПОРТ

Україна має всі можливості стати лідером за обсягами транзитних вантажів. Щоб цього досягти, необхідно спростити процедури контролю та зменшити тривалість оформлення контейнерів у портах, вважає віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков. "Адже наше головне завдання - підвищити транзитну конкурентоспроможність морських портів і вивести Україну на позицію лідера за обсягами транзиту", - пояснив він.

Першим кроком для досягнення цієї мети, на думку Бориса Колеснікова, має стати скорочення часу оформлення контейнерів у всіх портах до чотирьох годин, повідомляє прес-служба урядовця. Крім того, державні підприємства повинні більш оперативно й виважено реагувати на виклики ринку вартості залізничних перевезень, тарифів на перевалку в портах, аналізувати політику портів-конкурентів і працювати над залученням додаткових вантажопотоків.

Міністерство інфраструктури вже підготувало зміни до законодавчої бази, згідно з якими оформлення імпортного вантажу в контейнері всіма контролюючими органами не повинно займати більше чотирьох годин. Крім того, передбачається, що обмін інформацією між контролюючими органами, адміністрацією порту та морськими агентами буде вестися в електронному вигляді. Наразі середній час обробки одного контейнера в Одеському порту становить близько 6,5 години, в Іллічівському - 10 годин.