ВИСТАВКА. У київській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія» відкрилася виставка графіки члена Національної спілки художників України Наталі Синишин. Для художника-портретиста та пейзажиста, відомого своїми роботами в Україні й за її межами, це несподіваний і новий напрямок у творчості. Художниця запрошує у вишуканий світ графіки, цікавих композицій і образів. Нинішня тематика її картин пов’язана з українською ментальністю («Українська фантазія», «Дівчина-квітка»), фольклором («Світ білого коня»), казками («Козак Мамай), філософією життя («Украдене щастя», «Перемога»).

«На виставку мене надихнули п’ять років викладання в художній школі мистецтв ім. Л. Ревуцького в Бучі. Деякі картини написані після поїздок з моїми учнями історичними місцями України, наприклад до Трипілля (картина «Трипілля»)», — розповідає пані Наталя. Деякі роботи мають родові корені. Це — «Зловити щастя», картина, присвячена прабабці Марині, якій наснилося золоте жито, по якому біг олень, котрого вона ухопила за роги. Циганка розгадала цей сон як провісник щастя. А через кілька років повернувся з армії чоловік Марини.

«Я хочу намалювати серію картин про легенди свого роду, адже пишатися своїм корінням в усьому світі вважається природним», — ділиться Наталя Синишин. До речі, її прабабця й бабця мали прекрасний художній смак: вишивали гобелени, шили чудові речі, дивлячись лише на фігуру.

 Художниця впевнена, що живопис має нести людям позитив — це спонукатиме їх на добрі вчинки. Оповідальне, сюжетне мистецтво надає таку можливість. «У наш складний час я вірю, що світом править Бог, який створив красу, а художник має нагадувати про це», — таке кредо пані Наталі.

— Наша бібліотека підтримує творчих людей. Саме від них молодь має переймати вміння прикрасити картинами не лише свою оселю, а й душу, — підкреслила на відкритті виставки директор «Молодої гвардії» Галина Конашко. — Адже справжній художник говорить картинами. І ця мова має стати доступною для більшості людей.