ПРОГРЕС

Україна першою в світі може набути статусу асоційованого члена Європейського центру ядерних досліджень

"17-18 березня у рамках поїздки вітчизняної урядової делегації до Європейського центру ядерних досліджень було підписано Спільну декларацію Кабінету Міністрів та ЦЕРН щодо науково-технічного співробітництва, а також Меморандум про наміри щодо можливої української заявки на набуття статусу держави - асоційованого члена ЦЕРН", - повідомив голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформації Володимир Семиноженко під час брифінгу у Будинку уряду.

"Набуття Україною статусу асоційованого члена ЦЕРН, яке, скорше за все, відбудеться вже цього року, - дуже важливий крок. Ми будемо першою країною в світі, яка отримає цей статус", - підкреслив голова Держінформнауки.

За його словами, наша держава зможе брати повноцінну участь у роботі ЦЕРН та долучитися до найсучасніших фізичних експериментів. Така співпраця матиме відчутний економічний ефект. "Постачання різних матеріалів, приладів, виконання робіт - це суто економічні можливості. До речі, цьогорічний бюджет ЦЕРН становить мільярд швейцарських франків. Завдяки співпраці з ЦЕРН Україна братиме участь у розробці найсучасніших технологічних рішень, що є зараз пріоритетом для будь-якої країни і, більше того, у їхньому подальшому трансфері", - зазначив Володимир Семиноженко.

Урядовець також відзначив важливість співпраці України з ЦЕРН у сфері освіти. "Вже є домовленості, які будуть закріплені в окремих угодах. Наші студенти, магістри, вчителі фізики та учні зможуть відвідувати ЦЕРН. Таким чином, Україна буде причетна до новітніх методів навчання", - цитує голову Держінформнауки його прес-служба.

"Я вважаю, що Україна зробила дуже серйозний прорив до Європи. Набуття асоційованого членства - це відчинені двері для нашого європейського вибору. Україну дуже поважають у ЦЕРН. Отже, ми є на науковій карті світу", - підсумував Володимир Семиноженко.