РАДА ЄВРОПИ. У Дипломатичній академії МЗС міністр закордонних справ, голова Комітету міністрів Ради Європи Костянтин Грищенко та Генеральний секретар організації Торбйорн Ягланд презентували План дій Ради Європи для України на період до 2014 року. Це вже третій за рахунком документ, який має допомогти нашій країні реалізувати проекти, спрямовані на розвиток демократії, посилення захисту прав людини та забезпечення верховенства права. «Представлений План дій, чи то дорожня карта, — це інструмент, спрямований на підтримку демократичних реформ, які українська сторона зобов’язалась виконати під час вступу до організації», — сказав під час виступу Костянтин Грищенко. За його словами, усі прописані проекти покликані сприяти імплементації внутрішньодержавних пріоритетів, визначених Президентом, у тому числі під час його виступу на червневій сесії ПАРЄ. Він мав на увазі передовсім реформи, «спрямовані на забезпечення вільних і справедливих виборів, вдосконалення системи судочинства, боротьбу з корупцією, зміцнення свободи слова і посилення соціальних гарантій».

Керівник МЗС також вважає, що у ширшому вимірі взаємодія України з Радою Європи сприятиме втіленню ключового стратегічного пріоритету України — інтеграції в Євросоюз: «Я переконаний, що новий План дій допоможе зміцнити демократичні засади України».

А Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд говорив про найбільше досягнення України за період її членства у організації — підвищення поваги до демократичних свобод і прав. Тож він запевнив присутніх, що Рада Європи й надалі підтримуватиме зміни в Україні, пов’язані з правами людини, демократією та верховенством права.

Окрім цього, Україна може розраховувати на допомогу у втіленні в життя планів та амбіцій європейської спрямованості. «Головування в Комітеті міністрів Ради Європи дає будь-якій країні підтвердження її європейської спрямованості. Україна використовує цю можливість шляхом ініціювання Плану дій. Ми в Раді Європі надаватимемо всіляку підтримку для виконання Україною своїх планів та амбіцій», — сказав він.

Уже на брифінгу Костянтин Грищенко, відповідаючи на запитання українських журналістів, розповів про очікувані результати здійснення проектів у рамках вищезгаданого плану. «По-перше, це удосконалення національного законодавства та приведення його у відповідність із європейськими стандартами в усіх сферах його функціонування. По-друге, це захист прав людини, розвиток демократичних регіональних інститутів, боротьба з усіма формами та проявами нетерпимості», — констатував міністр.