Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

На території палацу Потоцьких у місті Тульчин, що на Вінниччині, 4-9 червня цього року відбудеться грандіозне мистецьке дійство, в якому візьмуть участь понад 700 артистів. Втретє фестиваль OPERAFEST TULCHYN відбудеться за сприяння Вінницької облдержадміністрації та обласної ради, Тульчинської ОТГ і райдержадміністрації.

Оперна феєрія просто неба вражатиме ексклюзивними постановками та приголомшливими шоу. Протягом п’яти днів 12 постановок презентують найкращі театри й солісти України, США, Польщі та Німеччини. Вперше виступить Польська Королівська опера. Крім всесвітньовідомих мюзиклів та захоплюючих опер, глядачі побачать оперету у стилі «українського танго», унікальне хорове шоу і кожного дня – безмежну красу балету, від класичного й сучасного – до найбільш трендового нині авторського contemporary.

Фестиваль буде розділено на дві великі частини: GRAND OPERAFEST та KIDS OPERAFEST, у рамках якого пройде єдиний показ в Україні програми «Colours of the wind» за мотивами легендарних мультфільмів компанії Disney за участю співаків компанії Disney Entertainment. Працюватимуть «Школа чарівництва», Містечко Аліси у країні чудес і цікаві майстер-класи. Глядачів вражатиме гігантська світлова інсталяція, яку створить всесвітньовідомий польський митець Ярек Козяра, а також креативні селфі-зони від українських художників.

«Привозити всесвітньовідомих артистів, створювати ексклюзивні постановки та шоу для єдиного показу на фестивалі, щоб знову і знову вражати глядачів, нам вдається завдяки міцному плечу наших друзів-партнерів: облдержадміністрації у співпраці з іноземними культурними інституціями, зокрема, Посольством Республіки Німеччина в Україні, Польським інститутом у Києві та Генеральним консульством Республіки Польща у Вінниці. Окремо хочу подякувати друзям фестивалю – народному депутату Миколі Кучеру і депутату обласної ради Ларисі Білозір. Минулого року фестиваль зібрав понад 48 тисяч глядачів. Цього року ми очікуємо до 70 тисяч глядачів. Враження про фестиваль розлетілись по всій Україні і далеко за її межами. Фестиваль чекають і ще навіть до оголошення програми з різних куточків України нам почали надходити запити про великі організаційні групи, які бажають приїхати», – відзначає арт-продюсер фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель.

На концертах та виставах прозвучать опери українською, італійською, німецькою, французькою, польською, іспанською та англійською мовами. Загалом глядачі почують найкращі твори 27 геніальних композиторів усіх часів. А в палаці – у «Золотій залі» демонструватиметься виставка картин «Потоцький» Вінницького обласного художнього музею, у «Блакитній залі» – робіти Григорія Зорика «Провінційні вельможі», у «Грецькій залі» – виставку  Подільського музею Тиманівка, у «Літній гостинній» – експозиції «Міста і містечка Поділля кінця ХІХ початку ХХ століть» та «Театральні костюми», у залі Музею книги - виставка картин, пов’язаних із книгою, у «Вітальні» – виставки «Майстерня слов’янського ювеліру», «Копіарт», «Арт-студії», «Абетка від А до Я – майстер-класи з живопису», «Мала академія гончарства», «Кольчугоплетіння»…

Вхід на територію фестивалю – вільний.