Невдовзі вийде у світ ще одна документальна книжка про події в Донецьку в 2014—2015 роках, яку підготував волонтер пастор протестантської церкви Сергій Косяк. Він більш відомий завдяки великій гуманітарній допомозі та підтримці, яку надає землякам — жителям прифронтового краю. У книжці-хроніці «Донбас, якого ти не знав. Щоденник священика» розповідає про події, коли носії «рускава міра» робили найперші кроки на землі українського Донбасу. Сергій не просто очевидець подій: у цей час він перебував у Донецьку й був одним з організаторів «Молитовного марафону», під час якого представники різних релігій і конфесій збиралися на набережній біля Кальміусу на молитви за мир. До них долучалися всі охочі.

Проросійські бойовики жорстоко розправлялися з учасниками акції: Сергій Косяк побував «на підвалі» і після побоїв тільки дивом уник подальшої розправи. А опинившись на волі, організовував допомогу українським військовим, активно допомагав евакуювати людей з Донецька, коли туди вже увійшли проросійські бойовики на чолі з громадянином РФ Гіркіним-Стрєлковим. Про це і йдеться у книжці.

«Це книжка-хроніка, і вона повністю побудована на моїх дописах у соціальних мережах, у яких я тоді щодня описував те, що відбувалося в Донецьку. Це мої почуття, враження і спостереження, записані свіжими слідами. Це не спогади, які звично всі пишуть, коли події вже в минулому, а емоції стерлися, а фактично детальний щоденник поточних подій», — каже автор.

Книжка вийде у світ у грудні, а тим часом Сергій Косяк готує до друку ще одне видання — про свою волонтерську діяльність, зокрема роботу у прифронтовій Мар’їнці, яка у 2015 опинилася в сірій зоні й багато місцевих жителів та біженців з Донецька потребували допомоги.