Днями в селищі міського типу Олексієво-Дружківка на Донеччині заклали алею пам’яті Олекси Тихого. Вшанування земляка, відомого педагога, мовознавця і правозахисника, який виступав на захист рідної мови, стало ще одним свідченням того, що тривалий час штучно русифікована Донеччина насправді завжди була, є і буде українською.

Уродженець цих місць сільський вчитель Олекса Тихий потрапив у поле зору КДБ тільки за те, що обстоював власне право і право земляків активно користуватися своєю рідною мовою не лише в  побуті, а на всіх рівнях. Вперше за «антирадянську агітацію та пропаганду» його заарештували в 1956-му і засудили на 7 років таборів і 5 років позбавлення громадських прав. Вдруге за свою правозахисну і літературну діяльність дисидента жорстоко покарали у 1977-му. Люди старшого віку досі згадують про чутки, які наполегливо і свідомо  поширювали тоді довкола земляка — «американського шпигуна»: приміром, дехто й справді вірив, що баян вчителя — не музичний інструмент, а …рація, якою він передає «державні секрети» аж за океан. А засудили Тихого ще й за «незаконне зберігання зброї»(підкинули чиюсь гвинтівку). Покарання — позбавлення волі на 10 років із засланням на 5 років — він відбував у Мордовії, звідки вже не повернувся, адже у 1984 році помер у в’язничній лікарні в Пермі. Постановою пленуму Верховного Суду УРСР у грудні 1990 року вироки щодо засудженого були скасовані і справу закрито «за відсутності складу злочину». А напередодні у 1989-му прах Олекси Тихого урочисто  перепоховали у Києві на Байковому кладовищі поряд із могилами побратимів Василя Стуса і Юрія Литвина.

У закладанні алеї пам’яті Олекси Тихого в Олексієво-Дружківці окрім місцевих жителів взяв участь і керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Він зокрема  повідомив, що дав доручення головам довколишніх населених пунктів перейменувати вулиці задля створення єдиного проспекту імені Олекси Тихого, який пролягатиме крізь них. В Олексієво-Дружківці, Слов’янську та Краматорську вулиці вже перейменували, у Костянтинівці та Дружківці ще розглядають це питання.