РЕЗОНАНС

Сутички, які відбувалися у Львові 9 травня, було заздалегідь сплановано, оскільки організувати таку кількість активних молодих людей лише за ідею неможливо. Про це заявив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов у п'ятницю, виступаючи у Верховній Раді у рамках Години запитань до уряду.

За його словами, напередодні подій Львівське управління міліції звернулося з клопотанням про подання до окружного адміністративного суду позовної заяви про встановлення обмеження права громадян на проведення масових заходів у Львові. 6 травня Львівський окружний адмінсуд прийняв відповідну постанову. "Однак кілька тисяч громадян правого політичного спрямування проігнорували постанову суду. Вочевидь, сценарій було розроблено заздалегідь. Високий рівень організації, оперативне управління людьми, використання масок на обличчях - це ознаки намірів протиправних дій", - наголосив Анатолій Могильов.

Він зазначив, що результатом злагоджених дій спеціально налаштованих осіб стало порушення прав інших громадян на вшанування пам'яті загиблих у Великій Вітчизняній війні. "Молодики зупиняли людей, зривали у них медалі, стрічки, вигукували образи. Було розбито вікна в автобусах, в яких їхали ветерани, кидалося каміння, димові шашки, пляшки, відбувалися спроби спровокувати працівників міліції", - цитує слова міністра Укрінформ.

За словами Анатолія Могильова, за наслідками подій 9 травня правоохоронцями складено сім адміністративних протоколів, три з яких - за злісну непокору працівникам міліції, а чотири - за дрібне хуліганство. Крім того, порушено 5 кримінальних справ, три з яких - за фактами хуліганства, одна - за фактом грабежу і одна - за фактом групового порушення громадського порядку. Міністр підкреслив, що ці матеріали будуть передані до органів прокуратури. Загалом він схвально охарактеризував дії працівників міліції. Адже завдяки зусиллям правоохоронців не було допущено масових порушень громадського порядку і жоден ветеран не постраждав фізично.