КОМПЕТЕНТНО

Міністр юстиції переконував депутатів, що наше виборче законодавство відповідає світовим стандартам

«В 11 країнах Ради Європи — якраз там, де використовується пропорційна частина, — процентний бар’єр 5 і більше, і тому тут не можна говорити, що Україна щось феноменальне вигадала», — сказав учора під час «Години запитань до уряду» в парламенті Олександр Лавринович.

За його словами, виборчі блоки в тій формі, в якій вони створювалися й існували в Україні, не існували у жодній країні світу. За його словами, в європейських країнах перед виборами утворюються коаліції, які зобов’язуються потім працювати в парламенті, і для таких об’єднань існує виборчий бар’єр від 7 до 15%. Відтак, на думку міністра, рішення Верховної Ради встановити на майбутніх парламентських виборах п’ятивідсотковий бар’єр для партій є об∂рунтованим, повідомляє УНІАН.

Відповідаючи на запитання народних депутатів з приводу того, що ПАРЄ висловила жаль, що в законі про вибори містяться обмеження права балотуватися на виборах особам, які мають непогашену судимість, Олександр Лавринович зазначив, що до виборів зміни до виборчого закону  можна внести, але нагадав, що відповідна норма щодо обмеження балотування при непогашеній судимості є і в Конституції України, тому така норма закону Конституційним Судом України може бути визнана неконституційною.

Міністр юстиції також заявив, що виконання резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи стосовно внесення змін до статей 364 та 365 (за ними засуджена екс-прем’єр Юлія Тимошенко) Кримінального кодексу України (ККУ) перебуває у виключній компетенції Верховної Ради.

За його словами, такі статті є в законодавстві країн Євросоюзу та Ради Європи — Литви, Угорщини, Австрії, Болгарії, Фінляндії, Франції.

Крім того, додав міністр, за цими статтями кримінального законодавства винесені судові вироки колишнім главам урядів Франції, Угорщини, Румунії.

«Якщо говорити про стандарти, то треба дивитися довкола, щоб стандарти були для всіх одні, а не тільки для однієї країни», — сказав міністр. В той же час він вважає, що статті 364 та 365 ККУ потрібно вдосконалювати. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»