ОБГОВОРЕННЯ

"Пенсійна реформа покликана допомогти насамперед так званим "віковим" пенсіонерам, яким колись була нарахована низька пенсія, і які зараз не можуть собі допомогти додатковою працею. Тому існує нагальна потреба не залишати цю групу пенсіонерів один на один зі своєю проблемою", - заявив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час зустрічі з представниками регіональних ЗМІ. Він вважає, що найголовнішим суб'єктом пенсійної реформи є літні люди, чия активна трудова діяльність проходила за радянських часів. За підсумками 2010 року середня пенсія в Україні становить 1149 грн. Водночас майже 2,8 млн пенсіонерів отримують пенсію нижчу за 800 грн, а 4 млн громадян можуть розраховувати на відповідну виплату, сума якої не перевищує 900 грн. Проте у переважній більшості найнижчі пенсії отримують саме найстарші пенсіонери.

"З усіх реформ, які мені доводилося проводити, пенсійна виявилася однією з найскладніших", - наголосив Сергій Тігіпко. Складність цієї реформи полягає у тому, що вона стосується абсолютно всіх громадян. Також завдання ускладнюється через комплексність законодавства. А проведення пенсійної реформи вимагає врахування соціального чинника.

Урядовець також повідомив, що нині вже завершується перший етап її обговорення. За його результатами готуються зміни до відповідного законопроекту. Доповнений документ подадуть у Верховну Раду ще до розгляду даного проекту 16 лютого. "Ми й надалі будемо активно спілкуватися з громадянами, щоб почути їхню думку, у тому числі й через соціальну рекламу, яка невдовзі буде розміщена по всій країні. Паралельно ми вивчатимемо міжнародний досвід впровадження пенсійної реформи. Хочу наголосити ще раз: думка кожного буде обов'язково почута", - цитує Сергія Тігіпка його прес-служба.