СВЯТО ДЛЯ ДУШІ. 19-те фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини» зібрало справжніх прихильників народних традицій та поетичного слова. 

— «Гостини» народилися в першу весну незалежної України. Ми тоді думали, як же привабити до наших фондів найбільше людей. І придумали свято під відкритим небом, запросивши на нього кількох народних умільців краю, — каже директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. — А згодом уже самі майстри поспішали представити свої вироби на святі, тож географія його учасників розширювалась.

Цього року на майдані перед обласним краєзнавчим музеєм лунала поезія Кобзаря у виконанні заслуженого артиста України Олекси Заворотнього, а до народних умільців із Рівненщини долучилися колеги з усієї Західної України. Рівняни та гості міста знають: лише тут раз на рік можна придбати унікальну самобутню річ і для домашньої колекції, і для закордонного подарунка. Нині окрім традиційних уже вишивки (на кожен смак та гаманець), виробів із чорнодимної кераміки, глини, різьблення по дереву, соломоплетіння, ляльок-мотанок, майстри пропонують новітні поєднання: кераміка з бурштином, керамопластика та найрізноманітніші творіння з бісеру — навіть цілі дерева щастя. А заслуженого майстра народної творчості з Дубровицького району Уляну Кот замінили на гостинах молоді ткалі з Радивилова: тут-таки, на новенькому верстаті, виготовленому за зразком прабабусиного, вони на наших очах створюють автентичні полотняні вироби. Ось подивіться, натхненниця радивилівчан, творча майстерня яких іще не має назви, Людмила Короновська одягнена в це вбрання — замилуєшся!

Одне слово, рівненським «Музейним гостинам», які цілком можуть претендувати на західноукраїнські Сорочинці, на музейному майдані вже затісно.