РОЗСЛІДУВАННЯ. На сьогодні немає жодних передумов для відновлення роботи урядової комісії з розслідування Смоленської катастрофи. Про це після зустрічі голови Ради міністрів Польщі Дональда Туска з експертами цієї комісії повідомив речник уряду РП Павел Грась, передає УКРІНФОРМ

«На думку усіх присутніх на зустрічі осіб на сьогодні немає жодних передумов для відновлення роботи комісії Міллера (колишнього керівника МВС РП – Ред.)», – заявив Павел Грась. Він зазначив, що нові дані експертів Інституту судової експертизи не ставлять під сумнів головні тези звіту з обставин та причин Смоленської катастрофи.

Водночас речник польського уряду запевнив: якщо з'являться додаткові докази чи обставини, які були б підставою для зміни чи виправлення звіту, то експерти готові до співпраці. «На даний момент прем'єр не прийматиме рішення щодо відновлення роботи комісії»,– констатував П.Грась.

Нагадаємо, 16 січня представники військової прокуратури Польщі представили звіт експертів Інституту судової експертизи у Кракові, які зробили свої висновки з аналізу записів «чорних скриньок». Фахівці розшифрували деякі нові фрази з кабіни пілотів літака Качинського, а також ствердили, що приписані колишньому командувачу Повітряних сил РП Анджею Бласіку слова насправді йому не належать. Найбільша опозиційна партія Польщі «Право і Справедливість» Ярослава Качинського наголосила, що нові факти підважують основні тези щодо причин катастрофи і слідство треба розпочати з самого початку. Туск після цього повідомив, що він уважно розгляне це питання і прийме рішення щодо можливого відновлення розслідування катастрофи.

Вранці 10 квітня 2010 року в результаті авіакатастрофи президентського Ту-154М поблизу Смоленська загинув президент Польщі Лєх Качинський та інші 95 учасників цього трагічного авіарейсу.