Під час роботи круглого столу

17 вересня відбувся круглий стіл на тему «Відновлення реабілітації застрахованих осіб коштом Фонду соціального страхування України». Ініціаторами виступили профспілки та представники громадських організацій людей з інвалідністю, що постраждали від законодавчої ініціативи. Це питання вже неодноразово піднімали публічно, щоправда без результатів.

Завданням круглого столу було визначити чіткий механізм вирішення проблеми на державному рівні. В обговорені взяли участь заступник міністра соціальної політики Євген Котик, голова Комітету з питань здоров’я нації Максим Радуцький, народний депутат України, представник ФПУ у парламенті Сергій Рудик, представник комітету з питань бюджету Любов Шпак, представники правління та виконавчої дирекції ФССУ, керівники реабілітаційних та оздоровчих закладів, науковці, представники МОЗ, Мінекономіки. На жаль, до діалогу не вдалося залучити комітет з питань соціальної політики та Міністерство фінансів, хоча участь цих державних органів у вирішенні цього питання – важлива. 

Нагадаємо, що у зв’язку з карантином, Законом України №553-IX від 13 квітня 2020 року видатки Фонду були призупинені, застраховані особи, інваліди праці, люди після перенесених виробничих травм, інсультів, інфарктів, черепно-мозкових травм, операційних втручань, втратили змогу проходити планову реабілітацію. Натомість реабілітація коштом Мінсоцполітики продовжується, не дивлячись на карантин. Державна сторона мотивує припинення видатків Фонду соціального страхування економією коштів на боротьбу з COVID-19. Щоправда, розмір зекономлених на реабілітації коштів – мізерний, а от збитки, як зазначають експерти, будуть величезні – підвищення рівня інвалідизації, збільшення видатків по лікарняним та повній втраті працездатності. 

Ініціаторами круглого столу виступили профспілки та представники громадських організацій людей з інвалідністю, що постраждали від законодавчої ініціативи.

ВІДЕО З КРУГЛОГО СТОЛУ ДИВІТЬСЯ ТУТ

«За рік по Києву фіксується 10 тисяч інсультів. Летальність від ішемічного інсульту – 15%, від гемарогічного 42%. З 10 тисяч більше 2-х тисяч помирають, лише1 тисяча ‒ повертаються до роботи. 7 тисяч людей інвалідизуються. Серед цих семи тисяч хворих, частина ще може повернутися до роботи, частина потребує особливої медичної допомоги. І цих людей позбавляють можливості на реабілітацію. Якщо ми так будемо жити, що ми матимемо найближчим часом? У нас буде постійне збільшення інвалідизації, а значить, постійні витрати з бюджету на виплати. Відсутність реабілітації для хворих після інсульту – означає повторний інсульт. Це велика біда ‒ медична і соціальна. І це все обернеться проти держави» ‒ розповідає Марія Прокопів, доцентка федриневрології НМУ ім. О. О. Богомольця, експерт з неврології департаменту охорони здоров'я КМДА. 

На кону – здоров’я 40 тисяч людей, які не дивлячись на карантин потребують лікування.

Представники державної сторони коментують, що така ситуація з блокуванням виплат Фонду сталася через карантин, який видався довшим ніж планувалося і дійсно потребує вирішення. 

«Реабілітація важлива для збереження здоров’я людей. Але так сталося, що через пандемію видатки припинили, їх довелося перекинути для вирішення інших проблем, виплат медичним працівникам, які знаходяться в групі ризику. Ця проблема не єдина, з якою ми зіткнулися через пандемію. Звісно, питання поновлення реабілітації потрібно вирішити і ми докладемо усіх зусиль, колеги з бюджетного Комітету в свою чергу вже працюють над врегулюванням цього питання», ‒ прокоментував голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Максим Радуцький. 

Народний депутат Сергій Рудик в свою чергу зауважив, що причина проблеми з видатками не лише у пандемії: «На мою думку, усі формальності, які наразі пов’язані зі зняттям обмежень є або від відсутністі політичної волі, або від того, що хтось з кимось зводить рахунки. Бо коли Слугам потрібно виділити 35 мільярдів на дороги, ніхто не питає, скільки медичних закладів забезпечено необхідним обладнанням і наскільки медики захищені. Сьогодні вже 17 вересня, вчора засідав Комітет з питань бюджету, якби було бажання, вже давно б розглянули і проголосували. Подивіться, як швидко та активно колеги депутати голосують за президентські ініціативи. Для вирішення проблеми потрібно, щоб на наступному тижні Комітет з бюджетних питань розглянув питання відновлення видатків на реабілітацію і відповідний законопроєкт зайшов на сесію. Я зі свого боку обіцяю проінформувати всіх депутатів про важливість голосування за відновлення видатків ФССУ», ‒ прокоментував ситуацію Сергій Рудик. 

Відновлення реабілітації не потребує пошуку коштів з держбюджету, ці кошти передбачені у Фонді, але потрібно внести відповідний законопроєкт, який розблокує ці видатки. Більш того, таких законопроєктів уже декілька, питання лише в часі, адже розгляд може тривати довго. Один з законопроєктів поданий за ініціативи Галини Третьякової, передбачає відновлення виплат одноразової допомоги та страхових витрат на медичну та соціальну допомогу, але про відновлення реабілітації в ньому знову ж таки ‒ ні слова. Хоча під час дискусії заступник міністра Євген Котик зауважив, що законопроєкти готуються, їх декілька і питання відновлення статті видатків на реабілітацію обговорюється. 

«Коли приймалися зміни до держбюджету і обмежувались певні виплати, ми не прогнозували, що ситуація набере такого масштабу. Усі думали, що карантин закінчиться до літа. Але ми докладаємо усіх зусиль, щоб вирішити питання з поновлення видатків. Наразі вже є чотири законопроєкти і Міністерство соціальної політики з профільними Комітетами працює над ними, щоб вони були якісні, враховуючи коментарі Міністерства фінансів у тому числі. Один з законопроєктів №3692 вже готують до другого читання, і розглядається питання про те, щоб внести в законопроєкт поправки про розблокування видатків, у тому числі на реабілітацію», ‒ розповів Євген Котик, заступник міністра соціальної політики України. 

Представники державних органів та всі учасники круглого столу в один голос говорять, що видатки потрібно поновити. Щоправда, часу відтягувати вирішення цього вкрай важливого соціального питання, як це часто буває у законодавчих процесах – немає. За результатом круглого столу прийнято рішення протягом декількох днів офіційно звернутися до Комітету з питань бюджету, як профільного з цього питання, та до Комітету з питань соцполітики з проханням винести питання відновлення реабілітації на розгляд під час засідання Комітетів, внести статтю про відновлення реабілітації у законопроєкт та прийняти його найближчим часом. Ініціатори круглого столу налаштовані рішуче і готові піднімати питання на державному рівні у профільних структурах, доки проблему не буде вирішено.