ЗДОРОВ’Я. Головний лікар Центральної СЕС МОЗ України Любов Некрасова заявила, що майже третина із зареєстрованих на сьогодні 33 випадків масових харчових отруєнь спричинено збудником сальмонели, повідомляє УКРІНФОРМ.

«10 спалахів було викликано сальмонелою. Сьогодні цей збудник повертається і стає більш агресивним, бо в попередні роки був немовби період затишшя, сальмонела не виявлялася», − сказала Любов Некрасова.

Окрім того головний лікар зазначила, що причини активізації того чи іншого вірусу медикам невідомі, є певні природні закони, які ми можемо лише спостерігати. «Чим це зумовлено, неможливо сказати, це питання потрібно науково вивчати. Ми можемо тільки казати як практична служба, що ми виявляємо. Але ці збудники нікуди не діваються, вони пристосовуються до життя в природному середовищі і серед людей і повертаються через якийсь час. Зараз ми вже бачимо, що повертається сальмонельоз, і дуже потужно», − констатувала головлікар Центральної СЕС.

Також Любов Некрасова зазначила, що в яйцях і курячому м'ясі може міститися лише один із штамів сальмонели, яких у природі існує понад 2 тис. різновидів. Методом профілактики цього виду сальмонельозу є термічна обробка курячої тушки і миття яєць гарячою водою перед вживанням. Для запобігання ж іншим видам захворювання слід дотримуватися звичайних санітарно-гігієнічних норм, зазначає головний лікар Центральної СЕС.