АПК. Рівень сучасних технологій дає змогу отримувати стабільні врожаї навіть за несприятливих погодних умов.

Необхідність запровадження стимулів для сільського господарства з метою широкого використання сучасних зернових сортів в українському селі підкреслює Прем’єр-міністр Микола Азаров. Про це він заявив, перебуваючи з робочою поїздкою у Виставково-інноваційному центрі селекції Національної академії аграрних наук Україна, що на Київщині.

«Треба розробити певні стимули для селян, підходи, які дають змогу широко впроваджувати ці високоефективні сорти, — сказав глава уряду, звертаючись до міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка. — Одним словом, все, що ми побачили, почули від фахівців цього центру, безперечно, буде враховано при коригуванні тієї аграрної політики, яка сьогодні проводиться».

Під час поїздки Микола Азаров ознайомився з технологією вирощування зер нових, сучасними сортами української селекції та їх врожайністю: «Ми бачимо, що той рівень технологій, селекційні роботи, і ті заходи, які проводяться в країні, дають змогу навіть за найнесприятливіших погодних умов отримувати нормальний врожай зернових. Я хотів на власні очі подивитися на це, переконатися, що це все відповідає дійсності».

При цьому необхідно наповнювати український ринок саме вітчизняними сучасними погодостійкими сортами. «Ще одне питання, на яке звертаю увагу керівників сільського господарства: ми вкрай зацікавлені, щоб та робота з вирощування погодостійких культур, велика селекційна робота — вже почала давати добрі результати — поширювалася, щоб ми не імпортували насіннєвий матеріал, а насичували наші поля цими ефективними сортами».

Прем’єр також зазначив, що у зв’язку з тенденцією підвищення цін на продовольчу пшеницю на світових ринках важливо оцінити, який вплив це матиме на внутрішній ринок, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Принагідно Микола Азаров нагадав, що вкрай несприятливі умови 2010 року призвели до підвищення цін на хліб і гречку: «Ви знаєте, що було з гречкою, хлібом. Ми зробили для себе відповідні висновки, і зараз у нас в країні створено більш ніж достатні перехідні запаси, щоб ціни на хліб були стабільними».

Така впевненість і види на цьогорічний врожай дали Миколі Азарову підстави стверджувати: «Ми можемо сказати, що ніяких обмежень експорту зерна не буде».

Інакше кажучи, обсяги нового врожаю і наявність достатніх запасів зерна дають змогу говорити про повне гарантування продовольчої безпеки як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Микола Азаров наголошує, що експорт зерна має відбуватися з урахуванням маркетингової ситуації, і не продаватися за середніми цінами.

«Тут ми маємо продемонструвати розумну маркетингову політику... Треба буде користуватися сприятливою макроекономічною ситуацією для експорту наших зернових, і це треба робити дуже грамотно.... Зерно треба продавати, коли ми намітимо і зрозуміємо, що це реальна цінова ситуація. Це вкрай важливо», — додав Микола Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»