КРИМІНАЛ

Не так давно вперше за все життя придбав пакетик молотого перцю, що мав надлишок вологи і через це почав віддавати цвіллю. "Це ж треба - вже й перець затхлий почали випускати!" - подумалося тоді. І пачка з неароматною спецією полетіла у відро. Для відходів...

Цей факт пригадався під час останньої прес-конференції податківців. Тоді заступник начальника управління податкової міліції ДПА в Волинській області Віталій Малий розповів про підпільний цех із виробництва спецій та харчових добавок. Він донедавна успішно діяв у селі Гаразджа Луцького району.

Тут за високою огорожею, що контролювалася відеокамерами, сімейна пара організувала підпільний бізнес. Жінка зареєструвалася приватним підприємцем, а її чоловік взяв на себе функції керівника виробництва спецій під власним брендом та відомими українськими і польськими торговими марками.

Червоний і чорний перець, перець-горошок, желатин та інші компоненти комерсанти закуповували в Одесі й у західних містах України. У приміському селі вони подрібнювалися, змішувалися і на високотехнологічному імпортному обладнанні пакувалися в стандартні пакетики, що виготовлялися з рулонів поліпропіленової плівки із заздалегідь нанесеним друком.

На підприємстві без зайвих формальностей з офіційним оформленням у дві зміни працювало три десятки робітників. Тут була розроблена система відеоспостереження, обліку, вівся власний тіньовий документообіг... Податківці, що навідалися несподівано, перешкодили спробі знищення цієї документації.

За словами експертів, продукція цеху, що відправлялася у половину областей України і столицю, не відповідає стандартам. У чорному перці, зокрема, виявили сліди борошна.

Щомісяця за смакові додатки бізнесмени отримували від півтора до двох мільйонів гривень валового доходу. Готівкою. Але взяти належні дозволи на виробництво харчової продукції, як і сплачувати податки, вони не квапилися... Як стверджують волинські податківці, лише за неповний 2009-й сімейна пара не сплатила щонайменше 3,7 млн грн податків. Тож чи варто дивуватися, що після проведених на виробництві, в особистих помешканнях і на торговій точці обшуків за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах слідчий відділ податкової міліції вже порушив кримінальну справу?