ГУМОРИНА-2011

День видався сонячним, а веселе свято - інтелігентним

Очевидною перевагою цьогорічної одеської Гуморини стала винятково гарна погода. Настільки яскравий сонячний день не припадав Одесі на 1 квітня вже кілька років поспіль.

Сонячна днина, на думку відомого одеського шоумена Олега Філімонова, повністю компенсувала дещо скромнішу, ніж раніше, програму свята. "Настрій переважно залежить від того, як сама людина вирішить провести це свято, - додає Олег Філімонов, - а зовсім не від того, що хтось приїде і розвеселить".

Новинкою Гуморини-2011 став Перший міжнародний фестиваль клоунів, котрий був анонсований як головна фішка свята. Одеситів розважали 17 колективів з Києва, Одеси та Херсона, а також гості з Росії та Польщі. Нікуди не ділися й традиційні атракціони і концерти, включно із фінальним гала-концертом, який провели поруч із мерією, а не на Куликовому полі, як раніше.

Одеський міський голова Олексій Костусєв ще студентом у 1973 році був учасником першої Гуморини. Цьогоріч він опікувався Гумориною як мер, а тому подбав про те, аби близьке йому свято набуло нових гарних рис: "Гуморина стала організованішою, інтелігентнішою. Адже те, що ми бачили останніми роками, це якась деградація, коли корінні одесити ховалися по домівках, побоюючись підігрітих спиртним підлітків та молоді, що понаїжджала з усіх околиць".

Одну з причин такої ситуації мер вбачає в тому, що раніше основні заходи Гуморини припадали на ранок та вечір. Обідньої перерви гостям свята якраз і вистачало, щоб "підігріти" настрій. Цього разу святкові заходи заполонили весь день - на трьох постійно діючих майданчиках. Ще однією запорукою організованості та інтелігентності стали майже півтори тисячі міліціонерів, залучених до охорони правопорядку під час свята.

Можливо, після таких заходів одесити значно рідше говоритимуть про Гуморину як про гармидер на користь приїжджих. "Ті, що так говорять, не одесити, а мешканці Одеси, - зауважує нардеп Сергій Гриневецький, котрий довгий час був одеським губернатором. - Справжні одесити розуміють дух свого міста і готові ділитися ним з усім світом".

На цьогорічній Гуморині Сергій Рафаїлович зміг відвідати лише найінтелігентніший із її заходів - традиційне відкриття нового пам'ятника в Саду скульптур одеського Літературного музею. Нова композиція зобразила відразу шістьох одеських корифеїв, котрі творили у 1920-х роках. В образі ангелів-охоронців міста постали Валентин Катаєв, Юрій Олеша, Едуард Багрицький, Ісак Бабель, Віра Інбер та Семен Кірсанов. "Кожен з них заслуговує на окремий пам'ятник, -зауважує автор проекту Л. Ліптуга, - але ми хотіли вшанувати одеську літературну школу загалом. Крім того, ці люди знали і любили одне одного, а тому роз'єднувати їх не було сенсу". Плеяду "двадцятників" Л. Ліптуга назвав "людьми, котрі міф і загадку землі одеської підняли на світовий рівень".