ЮВІЛЕЙ

Сьогодні письменник Олег Чорногуз святкує своє 75-річчя

Він народився у селі Іванів, що на Вінниччині, здобув вищу освіту на факультеті журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка. Роботу за фахом розпочинав у районній газеті на батьківщині, згодом працював у вінницькій молодіжній та обласній газеті. Невдовзі долучився до колективу славнозвісного журналу "Перець", де за 20 років щаблями кореспондента, завідувача відділом піднявся до головного редактора славнозвісного сатиричного часопису.

Двічі обирався секретарем Спілки письменників України, очолював письменницьке видавництво в стольному Києві. Олег Чорногуз - один із засновників Всесвітнього Конгресу Українців, член президії УВКР (українська Всесвітня координаційна рада), член президії УРМ (Українська рада миру). Він автор 14-ти романів, з-поміж яких дев'ять сатиричних, що надруковані величезними накладами, перекладені на різні мови світу. Зокрема, відомі широкому загалу "Аристократ із Вапнярки", "Я хочу до моря", "Претенденти на папаху", "Вавилон на Гудзоні", "Дари пігмеїв" тощо.

Талановитий майстер публіцистики. Його гострополемічні й завжди актуальні статті побачили світ у книжках "Український кентавр", "Українські колобки", "Діти колонії". А ще перу Олега Чорногуза належать надзвичайно дотепні та злободенні "Веселі поради", перекладені іноземними мовами і навіть есперанто, російською мовою вийшли окремою книжкою в Москві, як і згадані вище сатиричні романи.

З багатьма нинішніми його публікаціями в періодиці ознайомлені англомовні читачі Великої Британії, Франції, Австралії, Америки. Здобутки плідної праці відзначені престижними літературними преміями - імені Остапа Вишні, Івана Багряного, Михайла Стельмаха, Олеся Гончара, родини Воскобійників (США). Сатирик нагороджений орденами Ярослава Мудрого, Івана Мазепи.

Вадим ПЕПА,
письменник