ЗВІТ

Парламент схвалив виконання минулорічного бюджету

На вчорашньому засіданні Верховної Ради депутати заслухали доповідь міністра фінансів Федора Ярошенка, який говорив від імені уряду, про виконання державного бюджету 2010 року. Урядовець наголосив: в цілому Кабінет Міністрів минулого року забезпечив виконання поставлених Президентом завдань. Внаслідок послідовної роботи у координації з усіма гілками влади уряду вдалося стабілізувати державні фінанси, закласти підгрунтя для сталого розвитку вітчизняної економіки та поліпшення добробуту громадян.

Однак, за словами Федора Ярошенка, робити це було непросто, адже бюджет-2010 розроблявся та приймався у складній політичній і економічній ситуації в державі та в умовах світової фінансової кризи. Передусім робота значно ускладнювалася розбалансованістю фінансової системи, браком обігових коштів, незбалансованістю Пенсійного фонду, а також солідним борговим тягарем. А кризові явища на глобальних ринках негативно вплинули на вітчизняних експортерів. За таких умов, застосувавши нестандартні та інноваційні методи, ефективний фіскальний менеджмент, посиливши бюджетну дисципліну та підвищивши прозорість видатків, уряд перейшов до виваженого та автоматизованого управління державними фінансами.

Саме тому всі захищенні статті, передбачені держбюджетом 2010-го, профінансовано на 100%, а минулорічні надходження до казни зросли на 22,6% порівняно з 2009-м.

Як зауважив міністр, було збільшено фінансування пріоритетних статей бюджету. Зокрема - видатки на соціальний захист (на 35%), освіту та культуру (на 24%), оборону (17%), а видатки на житлово-комунальне господарство минулого року збільшено в 2,7 раза. Базові стандарти для громадян зросли майже на чверть. Зокрема, мінімальна пенсія зросла на 28%, реальна зарплата на понад 20%, встановлено надбавку медикам, вчителям, працівникам бібліотек та музеїв. У цілому видатки соціального спрямування збільшилися у порівнянні з 2009 роком на 25%, тобто на 43 млрд грн. Допомога сім'ям з дітьми, малозабезпеченим, дітям-інвалідам зросла на 37%, соціальні виплати матерям-героїням підвищено вдев'ятеро тощо. Загалом видатки на соціальний захист та пенсійне забезпечення зросли на третину (майже 7,4 млрд грн). При цьому дефіцит державного бюджету становив 45,8 млрд грн, тобто 2,4% від ВВП при граничному показнику 5%.

Також Федір Ярошенко поінформував, що в реальний сектор економіки було спрямовано близько 160 млрд грн. Це стосується відшкодування ПДВ, фінансування інвестиційних проектів тощо. Профінансовано було й підготовку до Євро-2012, що не тільки позитивно вплинуло на міжнародний імідж країни, а й розширило спортивну та туристичну інфраструктуру України. Досягненням можна вважати випуск державою єврооблігацій, що є свідченням повернення довіри до України з боку світових інвесторів.

Не можна сказати, що депутати мали однозначну думку про доповідь (було багато критичних коментарів про виконання як минулорічного, так і теперішнього бюджету), однак 243 голосами Верховна Рада ухвалила постанову про затвердження звіту.

Крім того, на ранковому засіданні парламент прийняв у другому читанні проект закону "Про засади запобігання і протидії корупції в Україні". За відповідне рішення проголосувало 330 народних депутатів.

Три статті та прикінцеві положення документа було направлено на повторне друге читання. Після їх розгляду та схвалення законопроект буде винесено на розгляд та ухвалення в цілому.