КОМПРОМІС

Схваливши законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України", уряд врахував зауваження підприємців, озвучені в ході нещодавньої зустрічі підприємницьких кіл з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим і членами Кабінету Міністрів.

Пропонованими законодавчими змінами, зокрема, скасовуються штрафні санкції за несплату єдиного соціального внеску платниками єдиного податку протягом 2010 року, а також звільняються від такої сплати підприємці-"спрощенці" з числа пенсіонерів та інвалідів.

Передбачено скасування 50-відсоткової надбавки до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника. Це має стимулювати підприємців до легалізації трудових відносин та сприяти зниженню рівня безробіття.

Знято вимогу щорічно переоформлювати свідоцтво платника єдиного податку, отримувати в податкових органах довідки про трудові відносини з найманими особами. Це сприятиме економії витрат суб'єктів малого підприємництва, спрощенню адміністрування, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Передбачено й оподаткування доходів платників єдиного податку, отриманих від продажу продукції власного виробництва, за зниженими вдвічі ставками податку. "Треба йти на ці зміни, бо мета економічної політики уряду - дати більше свободи підприємливим людям і утвердити довіру людей до реформ", - наголосив Прем'єр-міністр Микола Азаров.