ЕКСПОЗИЦІЯ

У Будинку уряду відкрилася виставка "Петро Тимофійович Тронько - урядовець, вчений, краєзнавець"

Вона містить унікальні фотографії про різні періоди життя Петра Тимофійовича. Є тут і знімки, зроблені в його дитячі роки, і в період комсомольської юності, і в час перебування на фронті, і під час роботи в уряді, зазначив під час відкриття експозиції заступник Міністра Кабінету Міністрів Юрій Авксентьєв.

Петро Тронько пропрацював заступником голови Ради міністрів Української РСР понад 17 років. І починаючи з 1917 року на цій посаді, крім нього, так довго не перебувала жодна людина. На одному з поверхів Будинку уряду хол прикрасили 16 стендів з фотографіями "рекордсмена", на яких зафіксовано його зустрічі з відомими особистостями - космонавтами, льотчиками, політиками, урядовцями.

В історії України Петру Троньку належить особливе місце, адже з його легкої руки була створена праця у 26 томах "Історія міст і сіл Української РСР". Завдяки його зусиллям з'явився Національний музей народної архітектури та побуту у Пирогові під Києвом. Колишній урядовець був ініціатором збереження острова Хортиця на Дніпрі. Петро Тронько - один із тих, чиїми зусиллями відроджено з небуття Успенський собор Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Михайлівський Золотоверхий собор. Про всі ці факти нагадують документи та представлені книжки.

"Петро Тимофійович - академік НАНУ, керівник Національної спілки краєзнавців України. Його, без перебільшення, знає вся Україна. Адже він є почесним громадянином кількох міст нашої держави", - наголосив Юрій Авксентьєв.