Анастасія СИМУХА

КОНКУРС

Утретє стартувала Всеукраїнська стипендійна програма імені Івана Пулюя, яку зініціювала благодійна організація "Кирило-Мефодіївська фундація". В основі проекту лежить благородна мета - формування національної свідомості студентської молоді та сприяння її особистісному й професійному розвиткові.

Конкурсний відбір відбувається в три етапи: подання анкети, співбесіда за допомогою відеочату, психологічний тест та особиста співбесіда студента з головою Експертної ради. Переможці, що демонструють найвищий потенціал, професійну спрямованість та бажання будувати успішне майбутнє України, отримують стипендію у розмірі 20 тис. грн одноразово.

Таку суму торік отримали десятеро учасників. Вони стали кращими з майже 2 тис. студентів з 30 українських вишів. Перший етап нинішнього конкурсу триватиме до 19 травня 2011 року - анкети слід заповнити на сайті програми.

ДOСЬЄ "УК"

Іван ПУЛЮЙ. Українець за походженням, учений-фізик світового рівня. Був ректором Німецької політехніки у Празі, ініціатором відкриття першої в Європі електростанції, що працювала від змінного струму, а також винахідником електронно-променевої трубки, під дією якої вперше -набагато раніше за Рентгена, з яким учений працював на той час в одному кабінеті, - зробив знімок кісток руки своєї маленької доньки.