ПАМ'ЯТЬ

Всесвітньо відомий математик Георгій Вороний родом з Чернігівщини

Євдокія ТЮТЮННИК

Цьогоріч 28 квітня, у день народження знаменитого земляка, жителі села Журавка Варвинського району урочисто відкрили меморіальну дошку на будівлі школи про присвоєння їй імені Георгія Вороного. Учні і педагоги взяли участь у традиційному математичному турнірі, а в Будинку культури місцеві аматори поставили п'єсу про життя видатного математика.

У всьому світі цього знаменитого вченого, який народився 28 квітня 1868 року, знають як засновника кількох сучасних напрямів досліджень в теорії чисел. Науковці зазначають, що його праці випередили свій час, адже стали найбільш затребуваними лише два десятиліття тому, з розвитком сучасних наук, приміром, комп'ютерної графіки, і використовуються у Європі, США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Японії, Китаї... Особливо знамениті побудовані вченим математичні об'єкти, які одержали назву за його ім'ям - діаграми Вороного, з вивчення яких, приміром, у республіці Корея, створено цілий Дослідний центр. Тут у 2005 році в Галереї мистецтв Сеула була відкрита художня виставка "Мистецтво по Вороному", на якій діаграми вченого названо витворами технологічного мистецтва.

Дійсно, ті зображення - це щось дивовижне і різнопланове. Це особливий, чарунковий поділ площини, при якому будується надміцна конструкція з мінімуму матеріалу - на кшталт бджолиних сотів, довільно розтягнутих у просторі. Точки площини, їх зв'язки і проекції, струнка логіка ліній, котрі переходять у заломлені структури... Це справді виглядає як передбачення вченим на зорі народження техногенного світу -сучасних віртуальних світів.

- Георгій Вороний, видатний український вчений, член-кореспондент Петербурзької Академії Наук, дуже любив своє село Журавку, часто влітку приїздив сюди і працював над науковими викладками своїх досліджень. Тут він заповів себе й поховати, - розповіла президент благодійного фонду імені Георгія Вороного Ольга Оберемко. - Земляки пишаються тим, що світла пам'ять про Георгія Феодосійовича повертається у село його дитинства. Адже вчений прославив ці місця і Україну своєю науковою спадщиною, котру високо поцінувала світова наукова громадськість.