Світлана ІЛЬЧУК
для «Урядового кур’єра»

ПАМ’ЯТЬ. У дні, коли відзначаються дати, пов’язані з Другою світовою війною, кінотеатри в обласному і районних центрах Хмельниччини  демонструють безплатні кіносеанси.  Вхід вільний не лише для ветеранів, а й для всіх охочих. Цього  року афіші про демонстрацію  в ці дні  добре знайомих глядачам воєнних кінострічок  почали з’являтися  ще в лютому.

У чому причини такої уваги до воєнної тематики, розповідає директор обласної фірми «Кіновідеопрокат», заслужений працівник культури України Василь Піддубняк:

— Найпростіше було б відповісти, що таким чином ушановуємо ветеранів війни і пам’ять про  їхніх полеглих побратимів. Але така відповідь неповна. Звичайно, це прояв вдячності. Та ще більше — це виховання наших молодих глядачів. Адже, на жаль, про  події вже далекої війни зазвичай згадують лише напередодні Дня перемоги. Та пам’ять не повинна обмежуватися лише одним днем. У житті кожного народу є події, про які забувати не можна ніколи. Тому не дивно, що створено стільки художніх фільмів про цю війну: тільки у нашому  фільмофонді їх нараховується 176. Хотілося б, аби ці картини були  цікавими і для молоді. Адже кіно — найдоступніше з мистецтв, яке має на людину потужний вплив. То нехай виховує не на  дикому криміналі — на екранах кінотеатрів  має бути більше позитивних зразків.

Тому обласна фірма «Кіновідеопрокат» ось уже п’ятий рік поспіль проводить кінофестиваль «Ми пам’ятаємо», присвячений подвигу українського народу в роки Другої світової війни.

Слід зазначити, що в області  успішно реалізується програма поліпшення кінообслуговування населення, яка завершується цього року. Сподіваюся, що  обласна влада  і надалі підтримуватиме розвиток кінопрокату. Адже люди із задоволенням ходять у кінотеатри. Скажімо, у Старокостянтинові  фільми «Два роки над прірвою», «Ати-бати, йшли солдати», «Перевірено — мін немає», «Війна на західному напрямку» протягом 14 сеансів зібрали понад три тисячі глядачів.

Фірма «Кіновідеопрокат» не обмежується демонстрацією фільмів. Разом із ветеранськими організаціями і освітянами ми започаткували конкурс серед школярів. Після «Уроків мужності», до програми яких обов’язково входить перегляд фільму про війну, вони можуть написати твір або реферат  про подвиг нашого народу в роки війни і надіслати його на конкурс «Ми пам’ятаємо». На переможців чекають нагороди — цінні подарунки, які підготувала наша фірма, а вручатимемо їх  сьогодні, в День пам’яті і скорботи, біля Вічного вогню в обласному центрі.