ЗНАКОВІ ПОСТАТІ. Біля будівлі Луганської обласної митниці відкрито пам’ятник акторові Павлу Луспекаєву в образі митника Павла Верещагіна з культової кінострічки «Біле сонце пустелі». 

«Митна служба стала невід’ємною частиною держави, її символом. Символічно й те, що людина, котра зуміла своєю грою створити образ найвідомішого та непідкупного митника Верещагіна —  Павло Луспекаєв — народилася саме в Луганську. Його образ став прототипом вартового держави, для якого поняття «вітчизна» і «держава» не буденні. Цей герой став рідним в нашому професійному середовищі. Більше того, став символом державного ставлення до виконання службового обов’язку», — зазначив під час урочистого відкриття пам’ятника начальник Луганської митниці Юрій Севастьянов. Автор пам’ятника — скульптор Віктор Закалюкін. Монумент виконаний з бетону, який потім  «одягнуть» у ковану мідь. Величина конструкції сягає трьох метрів. Луганський пам’ятник П. Луспекаєву в образі Верещагіна — четвертий в світі, якщо згадати петербурзький, курганський та донецький.  Але це перший пам’ятний знак, який буде обшито міддю. Луганчани сподіваються, що пам’ятник «За державу» стане ще однією візитівкою краю.

Павло ЛУСПЕКАЄВ. Заслужений артист РФ. Народився 1927 року в Луганську, навчався у ремісничому училищі, підлітком пройшов Велику Вітчизняну війну — у партизанському загоні, згодом при штабі партизанського руху 3-го Українського фронту. Після поранення та одужання повернувся до Луганська (тоді — Ворошиловграда) й поступив у трупу обласного російського драматичного театру. У 1950 році закінчив Театральне училище ім. Щепкіна, працював у російських театрах Тбілісі, Києва. У 1959-1964 роках працював у Ленінградському Великому драматичному театрі. Широку популярність принесла Луспекаєву роль митника Верещагіна у фільмі «Біле сонце пустелі» (1969). Помер актор 17 квітня 1970 року.