ХАРЧОВИЙ РИНОК. Україна протягом минулого року збільшила обсяги реалізації сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу до 2,8 мільярдів доларів.

Про це сьогодні на з'їзді Асоціації фермерів та приватних землевласників України повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

При цьому він наголосив на зростаючому світовому попиті на харчі, повідомляє Gazetaua.

«Сьогодні продукти харчування стають на світовому ринку інструментом політичних торгів. Зараз у світі голодає майже 1 мільярда 200 мільйонів чоловік. Але це не говорить, що нас з нашою продукцією чекають на зовнішніх ринках. Країни, які спроможні заплатити за продукти, закуповують їх у країнах-донорах. Нашу продукцію, на жаль не поспішають відривати з руками і ногами», - сказав М. Присяжнюк.

За словами міністра, попри таку ситуацію Україна все ж спромоглася експортувати більший обсяг харчів.

«У минулому році нам вдалося збільшити об'єми зовнішньої торгівлі, хоч ще два-три роки тому говорили, що наша продукція не піде до Європейського союзу, бо вона неякісна і неконтрольована. Однак минулого року на 2,8 мільярда доларів нашої продукції пішло до Європейського союзу. Звертаю увагу, це не є зерно. Сегмент зерна займав лише 30%», - зауважив Присяжнюк.

Міністр також поінформував, що до Росії було експортовано харчів на 3,5 млрд. доларів.

Це говорить, що на нашу продукцію є попит, що вона завойовує зовнішні ринки. І, звичайно, цю роботу треба продовжувати», - підсумував аграрний міністр.