ПОЧАТОК

   Питання підвищення оплати праці викладачів - життєво необхідне. За рік нам уперше вдалося затвердити новий штатний розклад, визначити низку нових професій. Таким чином протягом року у чотири етапи планується розподілити 20% надбавки до зарплатні на всі педагогічні категорії", - наголосив, відкриваючи відеоконференцію "Реформування системи освіти: цілі, завдання і очікувані результати", міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. До речі, це був перший з подібних заходів, які віднині стануть регулярними у Кабміні.

У комунікативному центрі Будинку уряду також були присутні заступник міністра освіти та науки Борис Жебровський та директор департаменту вищої освіти міністерства Ярослав Болюбаш. Звідти, власне, і відбувався прямий зв'язок із Дніпропетровською, Львівською, Харківською та Одеською областями.

Для повного розуміння ситуації на місцях керівники Мін?освіти намалювали уявну картину п'яти "освітянських мостів", за якою мають намір здійснювати реформи: дошкільна освіта, сучасні й зрозумілі стандарти її розвитку, створення інформативно-комунікаційних технологій, перепідготовка викладачів та якість управління галуззю через відмову від політики.

Протягом двох годин представники ВНЗ різних рівнів акредитації, громадських та студентських організацій висловлювали міністру свої побажання та сумніви щодо реформування цієї сфери, а також ділилися успіхами та планами на наступні роки. Зокрема, Львівщина переймається долею технічної освіти, Харків - модернізацією лабораторних кабінетів, Одеса - розширенням автономії вишів, а Дніпропетровськ - їх структуризаціє  

Катерина МАЦЕГОРА