В Антарктиці встановлено новий температурний рекорд – тут вперше в історії зафіксували температуру повітря вище 20 градусів Цельсія. Аномально тепла погода, як повідомляє видання The Guardian, встановилася на острові Сеймур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA показало танення Антарктиди протягом століття

Вчений Карлос Шефер, який вивчає кліматичні тенденції та вплив глобального потепління на вічну мерзлоту, заявив, що аномальне потепління спостерігається по всій земній кулі, проте температура в районі 20.75 градусів за Цельсієм, зафіксована на антарктичному острові Сеймур, стала несподіванкою навіть для фахівців. «Ми ніколи не бачили нічого подібного», – каже Шефер.

Минулого разу повітря в Антарктиці прогрівався до рекордних значень майже чотири десятки років тому – в 1982 році. Тоді на острові Тони (архіпелаг Південні Оркнейські острови) була зафіксована температура 19,8 ° C.

Інформацію про аномально високу температури повітря в Антарктиці повинні перевірити фахівці Всесвітньої метеорологічної організації. Якщо вони підтвердять рекорд, то побоювання вчених, спровоковані аномально швидким потеплінням в Антарктиці, посиляться. Шостого лютого в Антарктиці був зафіксований ще один температурний рекорд – на станції Есперанса, розташованої на Антарктичному півострові, потепліло до 18.3 ° C.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»