Після декількох років роботи вчені завершили реставрацію шолома зі Стаффордширского скарбу VII століття – найбільшої в історії знахідки англо-саксонських дорогоцінних виробів. Шолом та інші предмети скарбу відрізняються великою цінністю і тонкістю роботи, так що дослідники впевнені, що вони належали одному із англо-саксонських королів. 

Стаффордширський скарб виявив 5 липня 2009 року археолог-аматор Террі Гербертом за допомогою металошукача. Після того, як із землі дістали перші золоті вироби, власник поля Фред Джонсон отримав офіційний дозвіл на розкопки. Роботи велися Birmingham Archaeology (комерційним відділенням Інституту археології та старовини Бірмінгемського університету) і фінансувалися фондом English Heritage. Розкопки проводилися на площі 9 на 13 метрів. Було виявлено понад 3500 срібних і золотих фрагментів. У 2010 і 2012 роках відбулися додаткові розкопки, в ході яких було знайдено ще 91 об'єкт. Саме в 2012 році були знайдені вушні пластини шолома, інші частини якого виявили ще в перший рік розкопок. За вагою в цілому Стаффордширський скарб містить 5,1 кілограма золота і 1,4 кілограма срібла. Примітно, що в скарбі не було жодних жіночих прикрас, зате було виявлено витонченої роботи мечі і шолом.

До дорогоцінної обробки шолома відноситься майже півтори тисячі з чотирьох тисяч віднайдених фрагментів. Основа його не збереглася, але до рук археологів потрапили частини з рельєфною позолотою срібної фольги, яка покривала шолом. Рельєфні прикраси на шоломі зображують тварин і озброєних воїнів.

Зібрати шолом заново зі збережених шматків нереально, вони занадто малі і тонкі. Але вчені протягом 2014 - 2017 років копітко досліджували всі фрагменти, виділяючи з них саме ті, що кріпилися до шолома, готуючи реконструкцію його зовнішнього вигляду. Потім ще вісімнадцять місяців археологи разом з працівниками Школи ювелірного мистецтва Бірмінгемського міського університету працювали над реставрацією шолома. У результаті виготовили два шолома, в яких врахований кожен із знайдених фрагментів. Були використані метал, шкіра, кінський волос та деревина, відповідно до результатів аналізу знахідок.

Таким чином отримали позолочений шолом з поздовжнім гребінцем і додатковим захистом для вух і носа. За мірками VII століття, він просто розкішний, навіть шолом з поховання в Саттон-Ху, який, як вважається, належав королю Східної Англії Редвальду, виглядає набагато скромніше. Шолом з Саттон-Ху був зроблений із заліза і прикрашений бронзовими пластинами лише з кількома позолоченими деталями. Натомість шолом із Стаффордшир повністю покритий позолоченим сріблом. Деякі вчені вважають, що власником цього шолома був король Педа, що правив Мерсеєю в 655 - 656 роках.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»


Фрагменти найбільшого англо-саксонського скарбу: