ПОСТАТІ. У Луцьку з нагоди 162-ї річниці від дня народження відкрито пам’ятник видатній українській літераторці, етнографу та громадській діячці, матері Лесі Українки  Олені Пчілці. Його творець-скульптор, заслужений художник України Микола Обезюк. Він відомий і як автор пам’ятників Лесі Українці у Луцьку та Новограді-Волинському.

Життя і творча діяльність Ольги Косач-Драгоманової тісно пов’язані з Волинню. У 1879 — 1882 роках вона разом із чоловіком та дітьми мешкала у Луцьку, неподалік старовинного Любартового замку, а з 1882-го — у селі Колодяжне біля Ковеля. Жінка, яка народила і виховала патріотами України шістьох дітей, залишила по собі глибокий слід. Вона стала «ректором» домашнього університету, який дав нам у тому числі і геніальну авторку «Лісової пісні». Внесок у розвиток культури Поліського краю, яку Олена Пчілка почала досліджувати однією із перших, — неоціненний. Адже вона зафіксувала на папері традиції і фольклор поліщуків, їхні міфологію та гумор, «чуда» мальовничих лісів і озер. Як зазначає дослідниця її творчої спадщини Ольга Мікула, Ольга Косач-Драгоманова була визначною суспільно-політичною та культурною діячкою, врешті — першою українською жінкою-академіком.

Її ∂рунтовне дослідження-альбом «Український народний орнамент», наприклад, що недавно було підготовлене до друку працівниками Волинського краєзнавчого музею і перевидане репринтно за підтримки обласного бюджету, вже стало затребуваним раритетом.

Спорудження погруддя стало результатом злагоджених дій громадськості і влади області. Тривалий час, зокрема, акцію «Пам’ятнику бути!» вела обласна газета «Віче». Як наслідок, було зібрано понад дев’яносто тисяч гривень благодійних коштів. На них і постав пам’ятник видатній жінці, яка присвятила своє життя творенню українства.