ОЗДОРОВЛЕННЯ

До літніх канікул залишилося майже два місяці, а в області вже розпочали підготовку до оздоровчої кампанії дітей. Оскільки традиційно переважна більшість школярів схильна відпочивати у місцевих дитячих таборах, до них сьогодні й прикута особлива увага. Як повідомили в Харківській облдержадміністрації, зі 183 тис. дітей, які оздоровлювалися у дитячих таборах торік, лише 14 тис. отримали повноцінний відпочинок у таборах області, при тому, що саме ці дитячі заклади відпочинку можуть щорічно приймати майже 30 тис. школярів. Серед причин їх низької завантаженості - дорожнеча путівок. А цього року в деяких місцевих оздоровницях ціни на путівки зросли ще більше порівняно з минулим роком: на 20% подорожчав відпочинок у таборах "Ромашка" КП "Харківккомуночиствод" та "Зелена гірка" заводу "Оргтехніка". У таборі "Лідер", що розташований у Шевченківському районі, ціну на путівки підвищили аж на 40%. Однак найбільше здивував батьків і керівників області табір "Каразінський" у Краснокутському районі, який підвищив вартість путівок до 150%. Проте на Харківщині з'явилися і такі заклади дитячого відпочинку, де ціни на путівки дещо знизили. Наприклад, у таборі "Олімпія" Балаклійського району вартість оздоровлення дітей зменшилася на 13%, а в таборі "Орлятко" Чугуївського району - на 25%. Тож голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін доручив усім головам райдержадміністрацій уважно вивчити позитивний досвід Чугуївського району та взяти його на озброєння.

- Забезпечені родини не віддадуть дітей у табори області, а повезуть їх на море. На Харківщині оздоровлювати дітей будуть лише ті, у кого немає зайвих грошей, - зазначив керівник області. - За 1,5 тис. грн батьки ще повезуть школярів до таборів, а от за 2,5 тис. - це питання. То що краще: порожні табори чи оздоровлене юне покоління?

Михайло Добкін поділився власним баченням літнього відпочинку школярів. На його думку, це має бути не просто заповнення вільного часу і відвертання підлітків від вулиці, а й можливість справжнього оздоровлення. Рівень оздоровчої кампанії не повинен бути нижчим, ніж торік, коли Харківська область посіла друге місце в Україні за показниками оздоровлення дітей. Тому відновленню закритих раніше таборів в області приділяється не менше уваги, ніж зниженню цін на путівки.

Цього року, за інформацією облдержадміністрації, гостинно розчинять свої двері табори "Дружба" та "Політ" у Красноградському й Чугуївському районах. Вирішується питання щодо відновлення роботи у нинішньому оздоровчому сезоні табору заводу ім. Малишева "Червона гвоздика". Цілий корпус для відпочинку дітей планують відвести в санаторії "Березовські мінеральні води", де за зміну зможуть оздоровитися 260 дітей. Окрім цього, на території санаторію планують розгорнути ще й окремий табір на 100 дітей. Тривають перемовини і щодо передачі у часткову власність Харківського району ще одного табору - "Лісова галявина", що належить КП "Міськелектротранс". Його роботу також планують відновити у нинішньому оздоровчому сезоні.